ÇOCUKLAR NEYİ NEDEN HATIRLAR

Melik Cavak - Kris Tüysüz

Çocuklar 0-2 yaş arası yaşadıkları şeyleri hatırlamazlar. Şimdiyse size daha çok hatırladıkları şeyleri anlatacağız. Çocuklar bisiklete ilk bindikleri zamanı vb., çocukluklarında yaşadıkları ilginç şeyleri hatırlarlar. Örnek, siz okula gidiyorsunuz ve o gün çalıştığınız şeyleri bir hafta sonra hatırlamazsınız ama eğer o gün çocuklar için ilginç bir  olay olduysa veya ilginç bir bilgi varsa bunu çoğu çocuk hatırlar. Öğretmenler bir bilgiyi eğlenceli ve değişik şekillerde anlatırsa bu bilginin çocukların aklında kalması daha  kolay olur.

Evet genel olarak 0-2 yaş üstü ve altı olarak çocuklar muhtemelen her şeyi unuturlar ve buna göre derslerde ve iş zamanlarında unutkanlıklar gözlenir.  Bu nedenlerden dolayı çocuk derslerini ve ödevlerini unutunca öğretmenler de öğrenciye kızar. Bu daha çok çocukları etkiler ve bu nedenle çocukların dersleri ve okul hayatı etkilenir. Melik arkadaşımın dediği doğru; ilginç şeyler ve deneyimleri çocukların hatırlamaları çok daha kolay olur.

Arkadaşlar işte benim yaşadığım bir anı; arkadaşım ile birlikte bir şarkı söylemiştik ve bowlinge gitmiştik ve bu 8 yıl önce idi, ama hatırlıyorum. Çünkü olan şey şuydu: topu elimden kaçırıp 10 puan yaparak takımıma zafer kazandırmıştım, ödül almıştık. Bu anıyı beni mutlu ettiği için hatırlıyorum.  Bir de okulda, tenis dersindeyken, spor hocamızın kafasına tenis topunu vurmuştum ve gözlüğünü kırmıştım. Bu duygu bana komik geldiği için aklımda kaldı.