Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Medya ve İktidar' konferansı iptal edildi

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Sosyal Bilimler Kulübü'nün 11 Aralık Pazar günü düzenleyeceği 'Medya ve İktidar' başlıklı konferans iptal edildi. Sosyal Bilimler Kulübü üyeleri bir açıklama yaparak, konferansın 'iktidar baskısıyla iptal edildiğini' dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Sosyal Bilimler Kulübü'nün 11 Aralık Pazar günü düzenleyeceği 'Medya ve İktidar' başlıklı konferans iptal edildi.

Sosyal Bilimler Kulübü üyeleri bir açıklama yaparak, konferansın iptal edilmesine karşı tepkilerini dile getirdiler. Yapılan açıklamadai konferans katılımcılarının kampüse alınmadığı, kulüp üyelerinin de etkinlik mekanına giremediklerini belirtildi. 

Kulüp üyelerinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"Sevgili arkadaşlar, 11 Aralık'ta basına yönelik baskı üzerine konuşacağımız Medya ve İktidar isimli bir konferans yapmaya karar vermiş, gerekli tüm izinleri de almıştık. İktidar odakları tarafından uygulanan yoğun baskı sonucu etkinliğimizin yapılmasına engel olmak adına konuşmacılarımızın kampüse girmesi engellendi, etkinlik mekanımız elimizden alındı. Medya ve İktidar konferansında tartışmak istediğimiz şey zaten iktidarın medya üzerindeki baskısıydı; etkinliğimizi iptal etmeye çalışarak bu baskıyı bir kez daha somutlaştırmış oldular. Boğaziçi Üniversitesi'nde ifade özgürlüğünü temel alan bir etkinliğin iptali tahayyül dahi edilemezdi. Sözün bittiği yerdeyiz. Özgür üniversite gazetecilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin özgürce konuşabildiği, tehdit edilmediği yerdir. Üniversitelerimizin elimizden alınmasına karşı öylece sessiz kalacak değiliz. Günlerdir ne kadar tehdit ediliyorsak bir o kadar da dayanışma mesajı alıyoruz.Etkinlik elimizden alınsa da bize kalan dayanışmamız olacaktır. Bu dayanışma ruhu oldukça inanıyoruz ki her türlü baskıyla mücadele edecek gücü bulacağız. Pazartesi günü, etkinliğimiz yapılsaydı başlayacağı saat olan 11.45'te, Kuzey Piramit'in önünde buluşacak ve konuşmacılarımızın dayanışma için gönderdiği yazılı mesajları okuyacağız. Üniversitenin tüm bileşenlerini acilen dayanışmaya çağırıyoruz."

Kulüp üyeleri ayrıca 10 Aralık'ta Maçka'da yaşanan saldırıyla ilişkin de bir basın açıklamasında bulundu:

"Öncelikle cumartesi günü yaşanan ve herkesi derinden üzen bombalı saldırıda tüm hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Ülkemizde, son iki senede içine girdiğimiz şiddet sarmalında, bu sarmaldan çıkar sağlayan güç odakları dışında herkesin kurban edildiğini düşünüyoruz; ve bu başsağlığını, bizi mahkum ettikleri şiddet sarmalına karşı bir araya gelme umuduyla diliyoruz. Bu nedenle, mevcut durumun siyasi sorumluları ve uzantıları tenkit edilmeden yapılan her eylemin bu şiddeti yeniden üretmekten başka bir sonucu olmayacağını düşünüyoruz. Yine başka bir baskılama ve susturma girişimine, Sosyal Bilimler Kulübü olarak, "Medya ve İktidar" etkinliğimizin düzenleme sürecinde şahit olduk. Sesini duymaya ihtiyaç duyduğumuz basın emekçilerini davet ettiğimiz etkinlik, gerekli bütün izinler alınmasına rağmen, okuldaki belli grupların ve hatta belli kulüplerin de içinde olduğu, İçişleri Bakanlığı'ndan milletvekillerine, türlü iktidar odaklarının hedef tahtasına oturtuldu. Yüzleştiğimiz baskıların sonucunda konferansımızın iptal ettirilmesiyle, bu konferansı düzenleyerek vermek istediğimiz mesajın ne kadar anlamlı ve geçerli olduğu ortaya çıktı. Etkinliğimizi hedef gösteren kulübe ve topluluklara, tüm yasal gereklilikleri yerine getiren bir etkinliği baskılayıp engellemeye çalıştıklarından dolayı yaptırım uygulanmasını talep ediyor, ek olarak, üniversite yönetiminin de üniversitedeki demokratik ortamı korumaktaki yetersizliği konusunda bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Eğer okulumuzda, bir kulüp tüm yasal gerekliliklerini yerine getirdiği bir etkinliği düzenleyemiyorsa, okuldaki tüm bileşenlerin ülke siyasetindeki baskı ortamının üniversitelere yansıması üzerine, alıp başlarını düşünmesi gerekmektedir. Üniversitenin tüm bileşenlerini demokrasi ve özgürlük mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz."

Kategoriler

Güncel