Tankian'dan Azerbaycan'a insan hakları gününde çağrı

Müzisyen Serj Tankian, Azerbaycan'da Haydar Aliyev'in heykelinde grafiti yaptıkları için 12 yıl hapis cezsı ile karşı karşıya kalan gençlerin, Bayram Mammedov ve Giyas İbrahimov'un serbest bırakılması için çağrı yaptı.

System of a Down grubu solisti Tankian, Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında Azerbaycan'ı eleştirdi, gençlerin serbest bırakılması için Uluslararası Af Örgütü'nün başlattığı kampanyaya destek olma çağrısı yaptı.  

İnsan hakları günü olan 10 Aralık'ta, dünyaca ünlü rock şarkıcısı “System of A Down” grubun solisti  Serj Tankian, Azerbaycan'da hükümeti eleştiren bir grafiti yaptıkları için 12 yıl hapis cezası istenen aktivistler Bayram Mammedov ve Giyas İbrahimov'un serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya katıldı. Af Örgütü ile yıllardan beri çalıştığını söyleyen Tankian, yapılan “mektup maratonu” kampanyasının etkili olduğunu ve bu kampanya sayesinde birçok tutsağın serbest bırakıldığını vurguladı. 

Genç aktivistlerin tutuklanmasını eleştiren Tankian, yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Vandalizm mi? Evet. Punk rock mu? Kesinlikle, fakat 12 yıl hapis cezası mı? Bu ancak Azerbaycan gibi yozlaşmış ve başarısız bir devlette olabilir.”

2016’da, Azerbaycan'ın eski devlet başkanı Haydar Aliyev'in doğum günü anısına kutlanan “Gül Bayramı” öncesinde rejimi protesto eden Bayram Mammedov ve Giyas İbrahimov, Haydar Aliyev'in heykelinin üstünde “Qul bayramınız mubarek” (Köle bayramınız kutlu olsun) yazısını bırakmıştı. Ertesi gün, 10 Mayıs 2016'da aktivistler gözaltına alınmış, ‘uyuşturucu bulundurmak’ suçundan 12 yıl hapis cezası istenmişti. Davaları devam eden iki genç, mahkemede ‘eroin taşıdıklarını kabul edene kadar gözaltında dövüldüklerini’ belirtmişti. 

Suçlu bulundukları takdirde Mammedov ve İbrahimov'a 12 yıl hapis cezası bekliyor. Uluslararası Af Örgütü, başlattığı kampanyayla, yargılanan gençlerin serbest bırakılması için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e mektup yazmaya çağırıyor. 



Yazar Hakkında