Bilgen: 237 parti yöneticimiz gözaltında

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, bu sabah eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda il ve ilçe yöneticisi 237 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bilgen, HDP’nin tutuklu bulunan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumartesi günü kalp spazmı geçirdiğini belirterek, cezaevinde sağlık hizmetinden yararlanamadığını söyledi.

HDP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapan Bilgen, Beşiktaş’taki bombalı saldırı, meclise sunulan anayasa taslağı ve Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumu hakkında konuştu. 

Bilgen, Beşiktaş’taki çifte saldırının ardından bazı milletvekilleriyle ‘hükümete yakın’ yazarların sosyal medya paylaşımlarına dikkat çekerek şöyle dedi: “Galiba akılları fikirleri sadece başkanlığı kotarmak olanlar tam da dervişin fikri neyse zikri de odur kabilinden patlamanın üstünden birkaç dakika geçmeden sosyal medyadan vekiller ve hükümete yakın yazarlar bu olayı başkanlığı engellemeye yönelik bir girişim olarak tarif ettiler. İnsan hayatının koltuk hırsıyla bu kadar değersizleştirilmesi asla kabul edilebilir bir durum değildir. Bu saldırı sonrasında partimize yönelik kullanılan sözler, intikam alma ifadesiyle tam da nasıl bir ortamda yaşadığımız ortaya koyuyor.”

‘İntikam almak bu mu?’

HDP İstanbul il örgütünde bu sabah çekilen fotoğrafı gösteren ve ‘geldik yoktunuz’ yazılı fotoğrafı gösteren Bilgen şunları söyledi: “Bu fotoğraf bugün sabaha karşı İstanbul il örgütümüzdendir. Şu anda da hala abluka devam ediyor, TOMA’lar kapının önüne kadar çekilmiş durumda. İçeride bulunan arkadaşlar dışarıya çıkıp basın açıklamasına yapmasına izin verilmiyor. İstanbul vekillerimizin içeriye girişlerine izin verilmiyor. Bu manzaranın İstanbul’daki saldırını faillerini bulmayla ilgisi olabilir mi? ‘Geldik yoktunuz’ diye Cizre’de, Sur’da yatak odalarına yazılan sloganı il örgütünün duvarına yazmak nedir. İntikam almak bu mudur?”

Bilgen, 22 Temmuz 2015’ten bu yana HDP üyesi 7 bin 432 kişi gözaltına alındığını, 2 bin 345 kişinin de tutuklandığını söyledi.  

"Başkanlığın acelesi var"

Anayasa Taslağı’na yönelik değerlendirmelerde de bulunan Bilgen, şunları söyledi:  

“Erken seçimi neredeyse tamamen cumhurbaşkanının inisiyatifine bırakıyor. Yaşadığı müddetçe görev süresinin dolmasına bir yıl kala erken seçim kararı alıp sonsuza kadar cumhurbaşkanı olarak kalma imkanı var.” 

“Metni madde madde tartışmayı doğru bulmuyoruz ama MHP ve AKP’nin kamuoyunu yanılttığı bir konu var. Cumhurbaşkanın yargılanamazlığıyla ilgili durum devam ediyor, kaldırılmamış, değiştirilmemiş.”

“Önümüzdeki dönemde tek adam rejimine geçişin önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyorlar. Dertleri bu olmasaydı bizim ve diğer muhalefet partilerinin önerdiği gibi bütçe görüşmelerine en azından bir gün ara verip İstanbul’daki patlamayı, Türkiye’deki kaygı ve tedirginliği gündem yapıp mecliste bu konu üzerinden kapsamlı tartışma yürütülebilirdi. Ama bunu kabul etmiyorlar, bütçeyi hızlıca bitirelim mümkünse bir gün içerisinde diyorlar. Çünkü başkanlığın acelesi var. İnsan hayatını önemsemediklerini, koltuk ve makam uğruna her şeyin araçsallaştırabileceğini gösterdiler."

“Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin kaygılarımız var”

“Eş başkanımızın sağlık durumuyla ilgili kaygımızı paylaşacağım. Sayın Demirtaş daha önce de bir kalp rahatsızlığı geçirmiş olmasına rağmen, raporlar bulunmasına rağmen cezaevinde sağlık hizmetinden mahrum bırakılıyor. Tarafsız, uzman doktorlar gözetiminde bir incelemenin yapılması için Tabipler Birliği’ne başvuru yapacağız. Doktorların gözetiminde muayenenin yapılmasını talep edeceğiz.”

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında