Vartuhyan toplumdan destek bekliyor

Okullar yarına kurulan sevgi sofralarında, bu hafta sıra Topkapı Levon Vartuhyan’daydı. Vakıf Başkanı Şant Çakmakçı, okulun faaliyetleri ve vakfın bütçesine ilişkin konuştu.

Okullar yarına kurulan sevgi sofralarında, bu hafta sıra Topkapı Levon Vartuhyan’daydı. 11 Aralık Pazar günü Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde yapılan Badarak ayinine Patrik Genel Vekili Başeposkopos Aram Ateşyan riyaset etti. Kumkapı Meryem Ana Kilisesi din görevlisi Kıdemli Peder Antreas Hagopyan sunduğu ayinde ilahileri Lusavoriç Korosu seslendirdi. 

Topkapı Surp Nigoğayos Kilisesi Vakfı Başkanı Şant Çakmakçı, Yönetim Kurulu üyeleri Margrit Nalbant Kazar, Nıvart Barın ve Yevkine Vanlioğlu madağ öncesinde Agos’u ziyaret etti. Okulun faaliyetleri ve vakfın bütçesine ilişkin bilgi veren Vakıf Başkanı Şant Çakmakçı şunları söyledi:

“Geçen yıl öğrenci sayımız 75’ken bu yıl 90’a ulaştı. Geçen yıl kurulan Levon Vartuhyan Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nin (LVOYD) üyeleri okula öğrenci bulmamıza yardım etti. Parseh Saraylı tarafından inşa ettirilen anaokulu binamızda İngilizce, drama gibi dersler vermeye başladık. Akademik kadromuzla birlikte eğitimimizi daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz.” 

‘Öğrencilerimiz uzak semtlerden geliyor’

Çakmakçı bu yıl devletin verdiği destekten okulun hiçbir öğrencisinin faydalanamadığını ve vakfın bu yılki bütçe durumunun sıkıntılı olduğunu belirtti:

“Bu yıl bütçemiz çok kötü; 650 bin TL açığımız var. Hiçbir öğrencimize teşvik çıkmadı. Velilerin maddi imkânı olmadığı için okulun bütün masraflarını vakfımız karşılamaya çalışıyor. Öğrencilerimiz Avcılar, Güngören, Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Bayrampaşa gibi uzak semtlerden geliyor. Bu yıl iki Ermenistanlı, bir de Suriyeli öğrencimiz var. Yeni gelen öğrenciler hiç Ermenice bilmeden eğitime başlıyor, öğretmenlerimizin gayretleriyle Ermenice öğreniyorlar.”

"Ayakta kalmak için projelere ihtiyaç var"

Son günlerde sıkça gündeme gelen ortak havuzla ilgili açıklamalarda da bulunan Çakmakçı, bunun tek çözüm olduğunu söyledi:

“Okulumuz yıllarda kapanmanın eşiğinden döndü. Vakfımızın eski başkanı Monik Ergan eşi Aret Ergan ve hayırsever Parseh Saraylı’nın sayesinde okulumuz bugünkü durumuna geldi. Monik Ergan hep bizimle ve onun elini omzumuzda hissediyoruz. Bu vakıflar hepimizin, bizler vakıfları sadece idare ediyoruz. Parası olan vakıflar ihtiyacı olan vakıflara istediklerinde yardım edip istemediklerinde etmiyorlar. Ortak havuz projesi hayata geçerse hiçbir veliden ücret talep etmemize gerek kalmaz.”

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.