Reuters: Halep'te tahliye perşembeye ertelenebilir

Halep'in tamamen Esad güçlerinin eline geçmesinin ardından muhaliflerin kentin doğusundan çekilmesi beklenen saatte gerçekleşmedi. Reuters’in haberine göre doğu Halep’teki tahliye Perşembe gününe ertelenebilir.

Muhaliflerin yoğun olduğu Doğu Halep’teki tahliyenin Uluslararası Kızılhaç Komitesi denetiminde bugün 06.00'da başlayacağı belirtilmişti. Hükümete ait otobüslerin kentin doğusuna getirildiği kaydediliyor, ancak muhaliflerin çekilmesinin saati ve güzergahı netlik kazanmadı.

Tahliyenin gecikmesiyle ilgili Reuters’e konuşan bir muhalif yetkilisi, gecikmenin Esad güçleriyle müttefik olan iran’ın Şii milisleri nedeniyle olduğunu öne sürdü. Esad ordusundan, tahliyenin neden ertelendiğine dair henüz bir açıklama gelmedi. Muhalif kaynaklardan gelen açıklamaya göreyse tahliyenin gecikmesine rağmen ateşkes anlaşması devam edecek. 

Doğu Halep’teki Suriyelilerin eşyalarını topladıkları tahliyeyi bekledikleri kaydediliyor. 

Esad hükümetinin resmi haber ajansı SANA, en az 3 bin kişinin bugün itibariyle tahliye edileceğini belirtmişti. Haber ajansı ayrıca 375 muhalifin silahlarını bırakarak Esad güçlerine teslim olduğunu öne sürmüştü.  

"Türkiye ve Rusya garantör"

Esad yönetiminin müttefiki Rusya dün askeri müdahalenin bittiğini ve silahlı muhaliflerin elindeki son bölgelerin de hükümet güçlerinin eline geçtiğini duyurmuştu.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vitaliy Çurkin, dün BM Güvenlik Konseyi'ndeki Suriye gündemli acil toplantıda yaptığı konuşmada, akşam saatlerinde Doğu Halep'teki muhalif savaşçıların bölgeyi terk etmesi için anlaşma sağlandığını söylemişti. 

Rus elçi ayrıca sivillerin kentte kalabileceğini söyleyerek, "Hiç kimse sivillere zarar vermeyecek" diye konuşmuştu.

Muhalif gruplar da, bölgede kalanların tahliye edilmesi amacıyla ateşkes anlaşmasına varıldığını açıklamıştı.

Anadolu Ajansı, anlaşmaya Türkiye'nin arabuluculuk ettiğini bildirirken, Reuters da Türkiye ve Rusya'nın anlaşmanın garantörleri olduğunu yazdı. 

Halep'in doğusunda tam olarak kaç bin kişinin bulunduğu bilinmiyor. BM 50 bin kişinin olduğunu tahmin ederken, yerel kaynaklar son zamanda hükümet güçlerinin eline geçen bölgelerden gelenlerle bu rakamın 100 bine ulaşmış olabileceğini kaydediyor.

Anlaşma haberlerinin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Twitter'da İngilizce olarak, Türkiye'nin Halepli sivilleri yerleştirmek üzere 80 bin kişilik bir çadır kent kuracağını açıkladı. Şimşek "Dünyanın en çok mülteciyi ağırlayan ülkesi olan Türkiye, Halep'ten kaçan 80 bin Suriyeli göçmeni barındırmak için bir çadır kent kuruyor" yazdı.

'Hükümet sivilleri öldürüyor' iddiası

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Suriye'de hükümet yanlısı güçlerin Doğu Halep'te ev baskınları düzenleyerek, kadın ve çocuklar da dahil sivilleri öldürdüklerini öne sürmüştü.

Yapılan açıklamada, dört bölgede en az 82 sivilin görüldükleri yerde vurularak öldürüldüğünü gösteren güvenilir kanıtlar olduğu belirtildi. Bu kişilerin 11'inin kadın, 13'ünün ise çocuk olduğu kaydedilmişti. 

Suriye ordusu ise kontrollerine aldıkları bölgelerde insanları öldürdükleri ya da onlara işkence yaptıkları iddialarının doğru olmadığını açıklamış, Rusya da muhalifleri "Halep'in doğusunda 100 bin kişiyi canlı kalkan olarak kullanmakla" suçlamıştı.

Halep son dört yıldır hükümetin kontrolündeki batı ve silahlı muhaliflerin kontrolündeki doğu olmak üzere ikiye ayrılmıştı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında