Mülteciler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

BM'nin 2001'de kabul ettiği 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü, bu yıl da renkli etkinliklerle kutlanıyor. İstiklal Caddesi’nin ev sahipliği yapacağı etkinliklerde kendisi de Afrikalı bir mülteci olan Enzo ve Yabancı Değiliz adlı grup tramvayda sahne alacak. Ardından St. Antuan Kilisesi'nde 20.30’da Türkiye’den Gevende ve birçok ülkeden sanatçıların da katılımıyla etkinliklerdeki performanslar doruk noktasına ulaşacak.

Dünya Mülteciler Günü kutlamak için farklı kültürlerden, dillerden ve dinlerden katılımcılar bir arada müziğin evrensel dilinde 20 Haziran 2012 günü buluşuyor. Etkinlikler ücretsiz ve herkes davetli.

Birleşmiş Milletler (BM), 2001'de Cenevre Sözleşmesi'nin 50. Yılında, dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı zamanlarda kutlanan mülteci günlerini bir araya getirerek Afrika Mülteciler Günü'nün kutlandığı 20 Haziran'ı Dünya Mülteciler Günü olarak kabul etti.

Dünya Mülteciler Günü 2001'den bu yana her yıl 20 Haziran'da kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) bu yıl tüm hükümetleri ve insanlığı, mültecilerin karşılaştıkları çıkmazları görmeye, bununla yüzleşmeye çağırıyor.

Türkiye'de ise her yıl olduğu gibi bu yılda Dünya Mülteciler Günü 20 Haziran'da ve haftasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bunlardan bir bazıları şöyle;

Konser

- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İstanbul Valiliği İnsan Hakları Komisyonu'nun ortaklaşa düzenlediği 20 Haziran Mülteciler Günü kutlaması Taksim Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde tramvay vagonunda saat 17:00-19:00 arası yapılacak konserlerle gerçekleştirilecek.

Kendisi de bir mülteci olan Afrikalı müzisyen Enzo ve 'Yabancı değiliz' adli grup İstiklal Caddesi'nde tramvayda sahne alacak.

- Nijerya, Kongo, Filipin ve Kore gibi farklı ülkelerden müzisyenler ve Türkiye'den de Gevende'nin katılacağı ücretsiz bir konser 20:30'da İstanbul Beyoğlu'nda Saint Antuan Kilisesi'nde düzenlenecek. Herkesin göç hikayesini müzikle anlatacağı bir konser olacak.

Stant

- Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi gönüllüleri tarafından 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde Kadıköy iskele meydanında kurulacak stantta bildiriler dağıtılıp bilgilendirme yapılacak. Ayrıca kurulacak sokak sergisinde mültecilere ait fotoğraflar ve hikâyeler yer alacak.

Söyleşi

- Göçmen Dayanışma Ağı 24 Haziran Pazar günü saat 13:00'te BEKS'te, 'sınır' konusunda önemli çalışmalar yapmış/yapmakta olan Neşe Özgen'in ve bir süre önce TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından Kapatılma/Geri Gönderme Merkezlerine düzenlenen ziyarete eşlik etmiş olan Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Oktay Durukan'ın katılımıyla bir söyleşi yapacak. Toplantıya ayrıca Edirne Kent Konseyi'nden üyeler de katılacaklar. Söyleşi herkese açık.

,

(Kaynak: Bianet)