Rusya Ermenistan'daki üssünün kapasitesini artırıyor

Rusya Ermenistan'ın Gümrü kentinde bulunan askeri üssündeki personel sayısını 2012 yılı sonuna kadar iki katına çıkaracağını açıkladı. Pazartesi günü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Fransa'nın başkenti Paris'te Dağlık Karabağ sorununu görüşmüşler aynı gün, Dağlık Karabağ bölgesinde çıkan çatışmada bir Ermeni askerinin yaşamını yitirmişti,

Hürriyet'teki habere göre Rusya'nın Güney Askeri Bölge Komutanlığı Sözcüsü İgor Gorbul, asker artırımı kararını, iki ülke arasında imzalanan ve Gümrü'deki üssün kullanım süresini 2044 yılına kadar uzatan anlaşmaya dayandırdı.

Beş bin askerin görev yaptığı Gümrü Askeri Üssü'nde S-300 hava savunma füzeleri bulunuyor.

Azerbaycan ve Ermenistan'a üçlü çağrı

Pazartesi günü Meksika'nın Los Cabos kentindeki G-20 Zirvesi münasebetiyle bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ortak bir açıklama yayınlayarak, Azerbaycan ile Ermenistan'ı Dağlık Karabağ konusunu şiddet içermeyen yöntemlerle çözmeye çağırmıştı.

Pazartesi günü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Fransa'nın başkenti Paris'te Dağlık Karabağ sorununu görüştüler.

Aynı gün, Dağlık Karabağ bölgesinde çıkan çatışmada bir Ermeni askerinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Akdeniz ve Kafkaslar’da askeri hareketlilik

İran, Rusya, Çin ve Suriye ordularının gelecek günlerde, Suriye'nin Akdeniz kıyısında ortak bir amfibi tatbikatı düzenleyeceği bildirildi. Bu haberin geldiği sırada, Rusya Ermenistan'daki üssünde asker sayısını artıracağını açıkladı.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'na göre, Suriye kıyılarında düzenlenecek tatbikata 90 bin asker, 400 uçak ve bine yakın zırhlı araç katılacak.

Tatbikata dört ülkenin, hava, deniz, hava savunma kuvvetleri ve füze birliklerinin iştirak edeceği belirtiliyor.

Ajans, üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, Mısır'ın tatbikata katılacak Çin'e ait 12 savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçmesini kabul ettiğini duyurdu. Gemilerin iki hafta içinde Suriye kara sularına demirlemesi bekleniyor.

Rusya'nın da bu dev tatbikata, nükleer denizaltılar, savaş gemileri, uçak gemileri ve mayın tarama gemileri gönderdiği belirtiliyor. Ajans, İran donanmasına bağlı denizaltılar ve savaş gemilerinin de iki hafta içinde Suriye kara sularına ulaşacağını duyurdu.

Suriye, söz konusu tatbikatla deniz ve hava savunma füzelerini de test edecek.

Ajansa konuşan üst düzey kaynaklar, tatbikatın Ortadoğu'da patlak verecek büyük bir savaş senaryosuna göre düzenleneceğini söylediler.

Tatbikatın, Suriye'ye yönelik uluslararası müdahale çağrılarının yükseldiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. Rusya, İran ve Çin, bu ülkeye yönelik her türlü dış müdahaleye karşı çıkacaklarını açıklamışlardı.

 

(Hürriyet)

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan