Erdoğan ve Putin: Saldırı provokasyon

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Pazartesi akşamı katıldığı bir sergi açılışında kendisine düzenlenen suikastta yaşamını yitirdi. Karlov'u öldüren saldırgan, 1994 doğumlu Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli Mevlüt Mert Altıntaş. Suikastın ardından Erdoğan ve Putin ayrı ayrı yaptıkları açıklamada ‘suikastın provokasyon olduğunu' söylediler.

Andrey Karlov, Pazartesi günü akşam saatlerinde Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı serginin açılışına katıldı.

Büyükelçi, açılış konuşmasını yaparken, arkasında duran ve sergide bulunan gazetecilerin koruması sandığı bir kişi tarafından sırtından vuruldu.

Saldırgan, Karlov'u vurduktan sonra havaya ateş açtı ve içeridekilerden binayı terk etmelerini istedi. Altıntaş, Arapça ve Türkçe bağırarak, "Halep'i unutma, Suriye'yi unutma" dedi. Altıntaş'ın büyükelçi yerde yatarken bedenine birkaç el daha ateş ettiği belirtildi.

Güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyon sonucunda saldırgan öldürüldü. Karlov ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırganın Aydın Söke doğumlu, İzmir Rüstü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu ve Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş olduğunu belirtti.

7 kişi gözaltında

Suikastın ardından, aralarında saldırgan Altıntaş’ın annesi, babası, kız kardeşi ve ev arkadaşının da olduğu 7 kişi gözaltına alındı. 

Hem Rusya hem Türkiye Dışişleri Bakanlıkları suikasti bir "terör saldırısı" olarak nitelendirdi.

Erdoğan, daha sonra televizyonlardan yayınlanan açıklamasında, suikastın normalleşme sürecini bozmaya yönelik bir provokasyon olduğunu söyledi.

Erdoğan ayrıca, Rusya’yla ortak bir soruşturma komisyonu kuracaklarını belirtti, “özellikle uluslararası terörle mücadelede bundan sonraki sürece yönelik bundan sonraki dayanışmamızın çok daha güçlü, çok daha farklı olması konusunda mutabık kaldık” dedi.

Putin de yaptığı açıklamada, bu olayı "provokasyon" olarak nitelendirirken, hem Türk-Rus ilişkilerine hem de Suriye'deki barış sürecine zarar vermeyi amaçladığını ifade etti.

Rusya lideri ayrıca Türkiye'ye geleceğini de sözlerine ekledi. Akşam saatlerinde Putin başkanlığında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile istihbarat şeflerinin de katıldığı bir güvenlik toplantısı yapıldı.

Rusya, Türkiye, İran bir araya geliyor 

Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri ve Savunma Bakanları, Ankara'da Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un öldürülmesine karşın Suriye ve Halep'teki durumu el almak üzere bugün Moskova'da bir araya gelecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Büyükelçi Karlov'un öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'ı da mevkidaşı Cevad Zarif'in temsil edeceği toplantının planlandığı gibi yapılacağını söylemişti.

Lavrov "Bu barbarca suçu işleyenlerin Rusya-Türkiye ilişkilerindeki normalleşme sürecini bozma, özellikle de Suriye'deki terörle etkin mücadeleyi önleme amacı olduğundan eminiz. Bu girişim faydasız. Toplantıda atacağımız adımlar bu suçun arkasındakilerin planlarını boşa çıkaracak" demişti.


Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında