Akyürek: Cerrah'ın evrak imha teklifini Başbakan'a ilettim

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davada, Ramazan Akyürek'in çapraz sorgusu sona erdi. Akyürek, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın kendisinden evrak imha etmesini talep ettiğine yönelik bilgiyi dönemin Başbakanı'na da ilettiğini savundu.

GÖZDE KAZAZ
UYGAR GÜLTEKİN

Dink davası duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü ve Dink cinayetinin yaşandığı dönemde de İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek’in çapraz sorgusuna devam edildi. 

HSYK görevlendirilmesiyle mahkeme heyetinde değişiklik yaşandı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atandı; Dink davasına bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni başkanı Ali İhsan Horasan da bugün itibariyle göreve başladı. 

Duruşmada Akyürek’in yanı sıra tutuklu sanıklardan Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç hazır bulundu.

Ayrıca Yasin Hayal, Özkan Mumcu, Osman Gulbel de SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, Hülya Deveci, İnci İşbulur ve sanık avukatları da duruşmaya katıldı. 

Çapraz sorguda, Ramazan Akyürek’in Celalettin Cerrah’ın kendisine evrak imha ettiğini talep ettiğine yönelik iddiası tekrar gündeme geldi. Mahkeme heyeti ve Dink ailesi avukatları, Cerrah’ın kendisinden evrak imha talebine ilişkin kimlere bilgi verdiklerini sordu. Akyürek, evrak imha teklifine dair bilgiyi dönemin Başbakanına daha aktardığını söyledi. Akyürek sorguda şu ifadeleri kullandı: “Başbakan’ın makamına gittiğimde Başbakan’ın yanı sıra Adalet ve İçişleri bakanları da oradaydı. Başbakana f3 f4 raporlarını ve  Cerrah’la yaptığımız görüşmeyi arz ettim. Trabzon’un gönderdiği evrakların imhası talebine yönelik olarak daha önceki görüşmede Başbakan’a ifade etmemiştim, bu toplantıda onu da ifade ettim.” 

Mahkeme Heyeti, evrak imhasıyla ilgili iddianın başka kime aktarıldığının sorulması üzerine Akyürek, Müsteşar Şahabettin Harput’un yanı sıra Necati Altıntaş’tan sonraki Emniyet Müdürü Oğuz Kaan Köksal’ın da bilgi sahibi olduğunu söyledi.

"Tuncel'in teknik takip evrağını görmedim"

Akyürek’e, yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel’le ilgili hazırlanan takibe ilişkin evrak da soruldu. Akyürek, evrakı görmediğini, İstihbarat’ın evrakı gösterme ihtiyacı hissetse kendisine gösterileceğini söyledi; “Teknik takipten anladığım Yasin’di, sonrasında Erhan’ı da teknik takibe almışlar. Benim haberim yok” dedi. Mahkeme heyetinin “bu evrak sıradan bir olay mıdır ki size gelmiyor?” sorusu üzerine Akyürek, “mevzuata göre İl Emniyet Müdürünün görmesi gerekmiyor. İstihbarat şube müdürü bahsetme ihtiyacı duyarsa il emniyet müdürüne iletilir” dedi. 

"Dink'i koruyacak yer İstanbul"

Akyürek’e Dink’in korunmaması da soruldu. Dink ailesi avukatı Bakırcıoğlu, “yasal mevzuatta Dink’in korunmasının önce İstanbul yükümlülüğünde olduğu sonucuna varmaktayız. Daire başkanlığı olarak neden bu kurumu harekete geçirecek yazışmalar yapmadınız?” sorusu üzerine Akyürek, “icra organları Ankara’daki genel müdürlükler ve ildir. Kanunlarda da görevi bellidir. Dink’i koruyun diye ayrıca bir yazı yazılabilirdi. Ama Dink’i koruyacak yer zaten İstanbul. Hem istihbarat bilgisi bilgisi hem de valilikte icra olarak bilgi var” dedi.

"Neden komisyonda dile getirmediniz?"

Ramazan Akyürek’e, Trabzon emniyet müdürüyken Dink’in öldürüleceğine dair haber raporlarının neden periyodik komisyon toplantlarında gündeme getirilmediği de soruldu. Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen “Hayal’in yaşadığı Pelitli jandarma bölgesi. İl emniyet ya da güvenlik komisyonunda, valilik ve jandarmanın da bulunduğu toplantıda bu bilgiyi paylaşma ihtiyacı duydunuz mu?” sorusuna cevaben Akyürek, “bu herhangi bir ihbar veya şikayet değil, istihbarat biriminin eleman kaynaklı bilgisi olduğu için, nasıl kullanılacağı kime bildirileceği noktasında istihbarat birimi doğrudan yetkilidir. İl emniyet müdürlüğünün hangi konuların gündeme getirileceğini sekretarya derler. İstihbarat müdürümüz bu bilgiyi sekreteryaya vermiyor. Nedenini ifadelerinde anlattı. Onun amiriyim ama ajanda dayalı bilgiyi açıklarsam, istihbaratın vermediği bilgiyi benim orada kullanmam beni ne konuma düşürür orada?’ diye konuştu. 

Ramazan Akyürek’in sorgusu sona erdi. Tutuklu sanıklardan mülkiye müfettiş Şükrü Yıldız’ın savunmasıyla duruşma devam edecek.  

Kategoriler

Dink Davası