Türkiye'de barış gazeteciliği ve medya konuşulacak

21 Aralık günü saat 18.30'da Hrant Dink Vakfı'nda yapılacak panelde Türkiye'de barış gazeteciliği ve medya ele alınacak. Nurcan Akad'ın moderatörlüğünü yapacağı panele Sevda Alankuş, Murat Çelikkan ve Mete Çubukçu konuşmacı olarak katılacak.

Asulis Dil Diyalog Demokrasi Laboratuvarı, 21 Aralık günü 'Türkiye'de Barış Gazeteciliği ve Medya' başlıklı bir panel düzenliyor. Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda saat 18.30’da başlayacak panelde, 'çatışmalı süreçlerde ve savaş ortamında medyanın rolü ne olmalıdır', 'gazeteciliğin evrensel ilkelerine ve etik kodlarına bağlı kalan bir habercilik anlayışı, barış gazeteciliği için yeterli midir', 'barış gazeteciliğinin kendisi habercilikte siyasal ve etik bir tercih olarak mı düşünülmelidir' gibi sorular tartışılacak.

Konuşmacılardan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Sevda Alankuş, 1999 yılından bu yana, Bağımsız İletişim Ağı eğitimlerinin danışmanı sıfatıyla, IPS Vakfı yayınlarının editörlüğünü üstlendi. Araştırma alanları arasında alternatif medya, barış gazeteciliği, feminist medya eleştirisi gibi konular yer alıyor.

Bir diğer konuşmacı Mete Çubukçu'ysa halen NTV’de ‘Mete Çubukçu’yla PASAPORT’ adlı haber programını yapıyor. Dünyanın birçok kriz ve savaş bölgesinde haber yapan Çubukçu, uzun yıllardır Ortadoğu’yu takip ediyor, yazıyor ve konferanslara katılıyor. Çubukçu'nun Bizim Filistin (2002) Ateş Altında Gazetecilik (2005), Ortadoğu'nun Yeniden İşgali (2006), Yıkılsın Bu Düzen-Arap Ayaklanmaları ve Sonrası (2012) adlı kitapları var.

Murat Çelikkan ise 30 yıldır muhabirlikten yayın yönetmenliğine ve dergicilikten köşe yazarlığına gazeteciliğin çeşitli kademelerinde görev aldı. Türkiye insan hakları hareketinin aktif bir üyesi olan Çelikkan, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Af Örgütü, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin kuruluşunda görev alıp daha sonra üyesi olarak çalıştı. İşkence, ifade özgürlüğü, mülteci ve sığınmacı hakları, medya etiği, Kürt meselesi, barış ve geçmişle yüzleşme konularında çalışmalar yaptı. Çelikkan halen Hafıza Merkezi’nin (www.hakikatadalethafiza.org) yöneticileri arasında yer alıyor.

Panelin moderatörlüğünü yürütecek olan Nurcan Akad, gazeteciliğe 1983’te ekonomi muhabiri olarak Nokta dergisinin İstanbul merkezinde adım attı. Hürriyet Ankara bürosunda serbest muhabir, Güneş’te serbest muhabir ve ardından Ankara temsilcisi olarak görev aldı. 1992 yılında Hürriyet’e haber müdürü olarak döndü. Ardından yazı işleri müdürü ve haber koordinatörü oldu. 2002- 2004 arasında Akşam gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. 2004-2010 arasında yayın danışmanı olarak görev yaptığı Milliyet’ten, Türkiye’nin ilk tablet gazetesi zete’yi kurarak ayrıldı. Nurcan Akad, medyadaki ilk kadın Ankara temsilcisi (Güneş/ 1990- 1991) ve ilk kadın genel yayın yönetmeni. (Akşam/ 2002- 2004)

Asulis Dil Diyalog Demokrasi Laboratuvarı'nın tanıtım raporuna şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında