Seçim için “Noel” eşiği

Patriklik seçimi için Patrikhane yetkilileri hala İstanbul Valiliği’nden randevu bekliyor. Ancak Noel’den sonra da bir gelişme olmazsa Ruhaniler Meclisi toplanıp izlenecek yolu tartışacak.

26 Ekim’de Ruhaniler Genel Meclisi tarafından alınan seçim kararının ardından İstanbul Valiliği’ne iletilmek üzere Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan tarafından bir mektup kaleme alınmıştı. Bu mektubun İstanbul Valisi ile yüz yüze yapılacak bir görüşmede iletilmesi planlanmıştı. Bu amaçla Valilikten randevu bekleniyor, ancak Halen İstanbul Valiliği’nce bu talebe bir yanıt verilmedi. Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, bekleme süreci Noel’den sonra da devam ederse yeni bir Ruhani Kurul toplantısı yapılacağını açıkladı. 

Episkopos Sahak Maşalyan şöyle konuştu: “Randevuyu halen bekliyoruz. Ülkenin genel durumu ve yaşanan terör saldırılarından dolayı bu sürecin aksadığını düşünüyoruz, ama eninde sonunda bu seçim olacak biraz sabırlı olmalıyız.”

Konuyu yakından izleyen isimler tarafından dile getirilen, seçim için izne gerek olmadığı, başvuru yapmanın yeterli olacağı yönündeki eleştirilerden haberdar olduğunu belirten  Maşalyan sözlerine şöyle devam etti: “Valilikle görüşmemizde daha önceki süreçte alınan kararları anlatmamız gerekir. Biliyorsunuz ki daha önceki Ruhani Kurul toplantısında ‘patrik ölene kadar patriğimizdir’ kararı alınmıştı, patriğimiz halen yaşıyor. Bu sorunları dile getirmek için yüz yüze İstanbul Valisi Vasip Şahin’le görüşüp bu sorunları anlatmamız gerekir.  Bu demek olmuyor ki süreci çok uzun bekleyelim, eğer Noel’den sonra da herhangi bir gelişme olmazsa Ruhani Kurul toplantısı tekrardan tertip edilip neler yapılacağı tartışılır. Acele edip hata yapmak yerine, sabırlı olup aksilik çıkmadan sürecin doğru ilerlemesini beklememiz gerekir.”

 

 

 

Kategoriler

Toplum Kilise

Etiketler

Patriklik seçimi


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.