Gazeteciler ev baskınıyla gözaltına alındı

Diken’den Tunca Öğreten, Yolculuk Gazetesi Yazıişleri Sorumlusu Eray Sargın, DİHABER’den Ömer Çelik ile Metin Yoksu ve BirGün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat bu sabaha karşı gözaltına alındı.

BirGün Gazetesi çalışanlarından Mahir Kanaat, sabaha doğru polislerin yaptığı operasyonla Maltepe'deki evinden ters kelepçe takılarak zorla gözaltına alındı. Birgün gazetesi avukatı Tolgay Güvercin, Kanaat'in İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğunu söyledi.

5 gün avukatla görüşme yok  

Kanaat'in gözaltına alınmasının ardından kendilerine saatlerce bilgi verilmediğini belirten Güvercin, aldıkları son bilgiye göre, Çağlayan İstanbul Terör Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kanaat hakkında 5 günlük kısıtlama kararı verildiğini ve bu süre içinde avukatları ile görüşmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı.

Çelik’in evinde tehdit, hakaret

Gazeteci Ömer Çelik'in, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki evine bu sabah karşı 04.00 sıralarında özel harekat polisleri tarafından baskın düzenlendi.

Dihaber'in haberine göre, ailenin kapıyı açması ile birlikte içeri giren polis Çelik'in annesini ve eşini yere yatırdı. Ömer Çelik ise evde yarım saat boyunca darp, ayrımcı hakaret ve küfre maruz kaldı. Polisin "Sen haber yazıyorsun ha! Hadi şimdi de yaz. Siz Ermeni p.çsiniz. Hadi şimdi de haber yaz" deyip, küfrettiği ifade edildi. Polis, Çelik’in annesinin başına da silah dayayarak tehdit etti, “Sen niye oğlunu gazeteci yaptın? Niye izin verdin?” dedi.

Polisler Çelik'i kelepçeleyerek, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. Evdeki herkesin cep telefonuna, kitap ve flash belleklere el koyuldu. Dosyada kısıtlama (gizlilik) kararı olduğu bilgisi verildi.

Mahir Kanaat

DİHABER Muhabiri Metin Yoksu da İstanbul'daki evinden gözaltına alındı.

Öğreten’in evinde üç saat arama 

Diken de Tunca Öğreten’in evinin sabaha karşı 03:00 sıralarında polis tarafından basıldığını yazdı. Öğreten’in evine giden polis, eş zamanlı bir operasyon olduğunu söyledi.

Evde üç saati aşkın bir süre arama yapıldı, tüm telefon ve bilgisayarlar götürüldü.

Öğreten’in gözaltına alınma gerekçesi olarak “terör örgütü üyeliği” şüphesi gösterilirken, Öğreten Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Tunca Öğreten beş gün boyunca avukatla görüştürülmeyecek.

Gazetecilerin gözaltına alınma gerekçelerinin ise henüz açıklanmadı.

TGS: Gazetecileri serbest bırakın

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), aralarında üyelerinin de bulunduğu gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin dört bir yanında bombalar patlarken, IŞİD Suriye’de Türk askerini öldürürken, gerçekleri gizlemek için gazetecileri hedef alan bir anlayışı kabul etmiyoruz. Gazetecilerin yaptığı şey gerçekleri halka ulaştırmaktır. Bu yüzden bir kez daha‘Gazetecilik suç değildir’ diyoruz. Gözaltındaki ve tutuklu tüm gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.”

DİSK BASIN-İŞ de gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yaptığı açıklamada 'Gazetecileri gözaltına alarak suçunuzu gizleyemeyeceksiniz' ifadelerine yer verildi. 

 

Kategoriler

Türkiye Basın



Yazar Hakkında