Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Bilir Kaya'ya tahliye

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik davanın bugün görülen duruşmasında yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay ve Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya tahliye edildi.

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik davada tutuklu bulunan yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın aralarında bulunduğu 9 kişinin yargılanmasına başlandı. 

Davada yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut yargılanıyor.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile tutuksuz sanıklardan Eren Keskin katıldı.

Duruşmaya, Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Erdoğan, CHP'li milletvekilleri Barış Yarkadas, Sezgin Tanrıkulu ve Selina Doğan'ın yanı sıra Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre konsolosluk temsilcileri ile çok sayıda kişi de izleyici olarak katıldı. 

'Hukuk varmış gibi yapacağım'

Yazar Aslı Erdoğan savunmasına, "Hukuk varmış gibi yapacağım" diyerek başladı. Bütünüyle yasal bir gazetenin  hiçbir yetkisi bulunmayan yayın kurulunda yer aldığı için tutuklandığını söyleyen Erdoğan, "18 yıl önce Radikal Gazetesi'nde başladığım yazılarımın hiç birine dava açılmadı" dedi. 

Yazılan iddianame ile temel hukuk ilkelerinin çiğnendiğini söyleyen Erdoğan, "En acısı 26 yıl 8 kitap, yüzlerce yazı yazmış bir yazarın cımbızla seçilen yazılarından suçlanması" ifadelerini kullandı. "Ben bir yazarım benim var oluş amacım anlatmak" diyen Aslı Erdoğan, "Örgüt üyeliği suçlaması için gösterilen tek delil, gazetenin künyesinde yazan ismim" dedi. 

"Tutuklama infaza dönüştü"

Erdoğan'ın savunmasının ardından dilbilimci-yazar Necmiye Alpay savunmasını yaptı. Alpay savunmasında, Özgür Gündem'de danışma kurulu üyesi ve bir günlük genel yayın yönetmenliği yaptığı için yargılandığını belirterek, "Ben sadece ifade özgürlüğünü savunduğum için ve bu yaklaşımla danışma kurulu üyeliğini kabul ettim. Şeklen de bir günlük yayın yönetmenliği yaptım. Her ikisi de tamamen kağıt üzerinde, şekli bir husustur" dedi.

Danışma kurulundaki kişilerle hiç toplantı yapmadıklarını da söyleyen Alpay, "Bugüne kadar yazdığım hiçbir yazıdan dolayı tatbikata uğramadım. 4 aydır tutukluyum. Bir anlamda yargısız infaza uğradım. Tutuklama infaza dönüştü. Tahliye ve beraatimi talep ederim" dedi.

Tutuksuz sanık avukat Eren Keskin ise "İnsan hakları savunucusuyum. Gazetede üç yıl genel yayın yönetmenliği yaptım. Ancak ben avukat olmam ve işlerimin yoğun olması nedeniyle sembolik olarak adımın yazılmasına olur verdim. Sadece künyede ismim olduğu için hakkımda 140 ayrı dava açıldı. Ömründe şiddeti savunmamış, düşünce özgürlüğünü savunan kişiler burada örgüt yöneticiliğiyle suçlanıyor" diyerek suçlamaları reddetti.

Savcı, yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay ve gazetenin tutuklu yargılanan yazı işleri müdürü Zana (Bilir) Kaya’nın tahliyesini talep etti; Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın ise tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme, Erdoğan, Alpay ve Bilir'in tahliyesine karar verdi. 

İddianameden 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut şüpheli sıfatıyla yer alıyor. İddianamede, Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 9 şüphelinin, "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.



Yazar Hakkında