Ahmet Şık tutuklandı

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, bugün Çağlayan Adliyesi'nde çıkarıldığı İstanbul Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklandı.

Gazeteci Ahmet Şık, attığı tweetler gerekçe gösterilerek dün gözaltına alınmıştı. Ahmet Şık, savcılık ifadesinin ardından 'örgüt propagandası' iddiasıyla, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. 

Metris cezaevi'ne götürülen Ahmet Şık, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş aracılığıyla, "Hiç kimse enseyi karartmasın. Bu güç bu iktidar bunlara da kalmayacak ve Türkiye mutlaka aydınlığa kavuşacak" mesajını gönderdi. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Ahmet Şık, bugün Çağlayan Adliyesi'nde çıkarıldığı İstanbul Sulh Ceza Hâkimliğince üç ayrı örgüt, "FETÖ, DHKP-C, PKK propagandası yaptığı" iddiasıyla tutuklandı.

Ahmet Şık'a savcılık sorgusundaki soruların genellikle attığı twitlerle ilgili olduğu bildiriliyor. 

Savcı sorgusunda,Ahmet Şık'a, Twitter isimli sosyal paylaşım sitesinde @sahmetsahmet kullanıcı adlı hesaptan yapılan, 'Tahir Elçi'yi tutuklamak yerine katletmeyi tercih ettiler. Katil sürüsü bir mafyasınız', 'Devlet mafyalaştıran suçlarının soruşturulmasını engellemek için savaş çıkardığına inananlar bomba patlatacağına neden inanmaz', 'Geçmişte Kürt meselesindeki en şahin şiddet uygulamalarının bir aktörü olan Ağar o dönemde soruna siyasi çözüm söylemiyle sahne almıştı',  'Katil devlettir deyince bozuluyorsunuz', 'Suikastçinin Nusra'cı değil FETÖ'cü olduğunu kanıtlama gayretindeki iktidar ve yancıları katilin polis olduğu gerçeğini ne yapacaksınız' şeklindeki twitlerini soruldu. 

Savcılığın, Ahmet Şık'ın twitlerinin, "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 301 maddesindeki düzenlemeye göre "Türkiye Cumhuriyetini, Yargı Organlarını, Askeri ve Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama" suçu kapsamında değerlendirdiği belirtiliyor.

"TCK'nın hangi maddesinin ihlal edildiği anlaşılmıyor"

Ahmet Şık'ın avukatlarından Tora Pekin, TCK'nin 301. maddesinden soruşturmanın izne tabi olduğunu ve bu iznin alınıp alınmadığın dikkat çekti. Ahmet Şık'a yöneltilen suçlamalar için, "Sorulan sorulardan suçlamanın ne olduğu kesinlikle belli değildir" diyen avukat Pekin, "TCK'nın hangi maddesinin hangi gerekçe ile ihlal edildiği anlaşılamamaktadır. Bu durum Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin açık hükümlerine aykırıdır. 'Ne düşünüyorsunuz, ne kastettiniz' gibi sorularla sadece niyet okunabilir, herhangi bir suç soruşturması yapılamaz" dedi. 

Avukat Can Atalay da gözaltına alma işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, gazeteciliğin bir kamu görevi olduğunu hatırlattı.. 

Avukat Evren İşler de, İsnatın somutlaştırılmadığına dikkat çekerek, Ahmet Şık'ın Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan çok sayıda hakkının ihlal edildiğini zabta geçirdi.

Kategoriler

Basın İnsan Hakları



Yazar Hakkında