Tecritteki gazeteci Ahmet Şık'a üç gün içme suyu verilmedi

Gazeteci Ahmet Şık’a Metris ve Silivri’de tecrit uygulanıyor. Şık’a Metris cezaevinde kaldığı üç gün boyunca içme suyu verilmediği ifade edildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Haberleri ve Twitter paylaşımları nedeniyle bir haftadır tutuklu gazeteci Ahmet Şık’a 5 yıl sonra sevk edildiği Silivri Cezaevi’nde, tecrit uygulanıyor. Gazeticinin avukatları Şık’a, Metris Cezaevi’nde üç gün boyunca su verilmediğini aktardı. Şık’ın tutuklandıktan sonra ilk kez Silivri Cezaevi’nde su içtiği belirtildi.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, 30 Aralık 2016’da, Şık hakkında “FETÖ/PDY ve PKK” propagandasını yaptığı iddiasıyla tutuklama kararı verdi. Şık tutuklandıktan sonra Metris Cezaevi’ne götürüldü. Metris’te, avukatı Can Atalay ile “ses kaydı” yapılamadığı için görüştürülmedi. Şık, 3 Ocak’ta, Oda TV soruşturması kapsamında 375 gün tutulduğu Silivri Cezaevi’ne sevk edildi.

Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde tutulan Şık, tutuklanmasının ardından avukatları ve eşi Yonca Şık’la dün ilk kez görüştü. Avukatları Ahmet Şık’ın cezaevi koşullarını anlattı:

“Metris Cezaevi’nde tecritte tutulmuş. Hücrede yalnızca yatak varmış. 3 gün boyunca ‘kantin kapalı’ denilerek su verilmemiş. Tecrit uygulaması Silivri Cezaevi’nde de sürüyor. Hücresinde televizyon ve radyo yok. Gazete ve kitap verilmemiş. Ahmet’in 39 kişinin yaşamını yitirdiği Reina katliamından haberi yoktu. Gardiyanlardan patlama gibi bir şey duymuş ancak ne olduğunu anlamamış. Dışarıyı merak ediyor. ‘Neler oluyor dışarıda’ diye soruyor. İlk başta kalem ve kâğıt da verilmemiş. Cumhuriyet tutuklularıyla kalmak için dilekçe yazacağını belirttikten sonra bu ihtiyaçları giderilmiş. Hücresinde bol bol yürüyor. Morali iyi.”

Adalet Bakanlığı’ndan açıklama

Adalet Bakanlığı, Şık’a Metris Cezaevi’nde su verilmediği iddiaları üstüne açıklama yaptı:

“Tutuklu Ahmet Şık’ın Metris 2 No’lu T ve R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na 30.12.2016 tarihinde saat 21.11’de giriş yaptığı, 02.01.2017 tarihinde 09.50’de Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildiği, tutuklu Ahmet Şık’ın bu süre içerisinde kantin alışverişinde bulunmadığı, görevli personel tarafından 01.01.2017 tarihinde Ahmet Şık’a 1,5 litre arıtılmış su verdikleri, ayrıca kurumda bulunan şebeke suyunun içilebilir olduğuna dair su analiz raporlarının bulunduğu bildirilmiştir.” 

Ahmet Şık, sosyal medya paylaşımları ve haberleri nedeniyle 29 Aralık 2016 Perşembe sabahı gözaltına alındı.

İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Şık'ın tutukluluğuna itirazını 4 Ocak 2017’de reddetti.



Yazar Hakkında