KİTAP/ԳԻՐՔ ARALIK: Suriçi’nin yüzyıllık sesleri

Merhaba,

Bu sayımıza Güney Afrikalı yazar Henrietta Rose-Innes’in insana dokunan öykülerinin toplandığı ‘Hep Eve’ ile başlıyoruz. Öykülerin çoğunluğu Cape Town’da geçiyor ve şehrin geçirdiği değişim, yapılaşma, kentsel dönüşüm çalışmaları, sanki İstanbul’dan bahsediyormuşçasına cümleler arasında değinilen toz, inşaat, gürültü neredeyse tüm dünyada aynı dertlerden mustarip olduğumuzu anımsatıyor. Banu Yıldıran Genç yazdı.    

Thomas De Waal’ın yeni kitabı ‘Büyük Felaket’ten Sonra’ Türkiye ve Ermenistan’ın 1915’ten günümüze süregelen ilişkilerini mercek altına alıyor. De Waal’in daha önce de Türkçe yayımlanmış  ‘Karabağ-Barış ve Savaş Sürecinde Ermenistan ve Azerbaycan’ adlı bir kitabı vardı. Arda Kemal Fişekçi yazdı. 

Gülfem Pamuk’un ‘2016 Everest İlk Roman Ödülü’nü alan eseri ‘Kitab-ı Siyah Kalem’, yüzyıllar önce kaybolmuş bir hikâyenin peşine düşen bir kadının kendini keşfetme sürecinin hikâyesinin anlatıyor. Adalet Çavdar yazdı. 

Murat Beşer, Aptulika’nın çizimleriyle süslediği ‘Yoldan Çıkmış Simalar’ kitabında müzik, plakçılık işine gönül vermiş, rock müziğin bilhassa 1970’lerde ve 80’lerde Türkiye’de daha fazla yaygınlaşmasına gelişmesine ön ayak olmuş, günümüzde ise köşelerine çekilmiş simaları anlatıyor. Yetvart Danzikyan yazdı. 

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr