Yıldızlara yakın şebboylara komşu

EMRE ŞAHİNLER 

Hüseyin Peker’in ‘Yıldızlara Çok Yakınım’ adlı şiir kitabı ‘Şiiri Özlüyorum Kitaplığı’ etiketiyle raflarda yerini aldı. Şiirin iç musikisinden kopmayarak günlük dili şiirde sıkça kullanan Peker’in şiirdeki obje-insan-tecrübe bağlamı son kitabında dikkat çeken unsurların başını çekiyor.

toprak olmam gerek, bir keşif heyecanıyla /
doğru okla birleştirip ev ödevlerimi / siyahi gemilere yüklemiş balık / istiflerini / yağmur olup, beni sevene de, / sevmeyene de / yağmak isterim..

Nostalji, şairin iç çekişmeleri ve gündelik endişeler Peker’in şiirinin mihenk taşlarını oluşturmaktadır. Kendini keşfe çıkan şairin şiirleriyle karşı karşıyayız. Şiirlerdeki diyalog ve monologlar şiirin okunabilirliği hususunda şiir severlere kolaylık sağlıyor. Her satırda bambaşka yolcukların kapısını aralayan Peker, yaşadığı coğrafyaya da ayna tutarak şair duyarlılığının farkını ortaya koyuyor.

türkiye bulmacası, orta yerdeyim / arı sürüsünde dinle istersen / hüseyin kod adlı sarhoş biri / kimliğimi al elimden / pusu var, bırakın babamı göreyim / ziyaret tepesinde çatışma var / ülkemde operasyon, yaralı var üstelik / tabutuma ölümsüz yazıyorlar / kırsalda telsizle haberleşen bir canlı bomba / bildiğin gibiyim, sarının morarması var içimde / koca treni durdurmak için yaşamdaki / iptal ettim evlilik sözleşmesini

Hüseyin Peker’in şiir dünyasında sır, teknik ve incelik bende hep keşif duygusu uyandırır. Şairin dünya görüşü geniş ve derindir. Bu tecrübenin ve hayatta tattığı çoğu havadisin sonucudur. Bu havadisler şiirine yansımakla birlikte şiirine öyküsel bir hava katmaktadır.

“böcek uğultusu kapladı yeryüzünü
siyaha açıldıkça değişiyor acının biçimi”

Peker’in şiirinde, İzmir sokaklarındaki yaşam ve heyecanlar akıp gidiyor. Bu şiirlerin okuru, nostaljilere ve yaşanmışlıkların aşk eğilimlerine derinden dokunuyor. Çoğu imgeler ise sokakların kıvrımında gizli kalıyor.

Şiir serüvenini ödünsüz tutarlılıkla sürdüren Peker’in bundan sonraki yazın hayatında şiir tadında öykülerini de merakla bekliyorum. 1946 doğumlu genç şairime sanat serüveninde iyilikler diliyorum. 

Yıldızlara Çok Yakınım Hüseyin Peker
Şiiri Özlüyorum Kitaplığı
72 sayfa.