Emil Kuyumcuyan perküsyonuyla adını dünyaya duyurdu

Yaşamını müziğe adayan Kuyumcuyan’la, başarıları ve hedefleri üzerine konuştuk.

Müziğe adanmış bir hayat... Yeteneğinin peşinden koşan ve çok sevdiği perküsyon aletleriyle harikalar yaratan Emil Kuyumcuyan, henüz 18 yaşındayken, Lüksemburg’da düzenlenen uluslararası perküsyon yarışması Talking Drums’ta üçüncü; 2016’nın Kasım ayında ise dünyanın önde gelen perküsyon yarışması Tromp Uluslararası Perküsyon Yarışması’nda birinci olarak adını dünyaya duyurdu. Yaşamını müziğe adayan Kuyumcuyan’la, başarıları ve hedefleri üzerine konuştuk.

Müziğe nasıl başladın?

1993’te İstanbul’da doğdum. Ailemin etkisiyle müzik dolu bir çocukluk geçirdim; hep yeni CD’lerin olduğu, müziğin hemen her türünün dinlendiği bir evde büyüdüm. Farkında olmadan içime işlemiş. Piyano dersi almıştım biraz. Tek elle birkaç melodi çalabilecek kadardı bilgim ama sürekli olarak bir şeyler çalıyor, kafamdan beste yapıyor, yastıklara, tabak çanaklara vuruyordum. Bir sınıf arkadaşımın annesi ve babası Mimar Sinan Devlet Konservatuarı’nda piyano hocasıydı, ilgimi biliyorlardı. Haber verdiler. Sınava girdim; kazanan on kişiden biri oldum. 

Bu sınavdaki başarının sırrı sence nedir?

Sıfırdan başlayanlar için, konservatuvara giriş sınavında temel müzik-duyuş kabiliyeti değerlendirilir. Jüri, adayın bir sesi, iki sesi, üç sesi, melodiyi ve ritmi duyup duymadığına ve doğru olarak tekrar edip edemediğine bakar. Burada başarı, temel bir yetenek olmasının ötesinde, geliştirilebilir bir şey olan duyuşun çalıştırılmasıyla sağlanabilir. Bol müzik dinlemek, şarkı söylemek, müzikal ve bedensel aktivitelerde (dans) bulunmak yararlıdır. Enstrüman çalmak ve müzik dersi almak en iyi yoldur.

Yurtdışında nasıl bir eğitim aldın?

Konservatuvarda bana “Trombon çalacaksın” dediler. İki yıl trombon eğitimi aldıktan sonra bölüm değiştirmek istedim ve hayalim olan vurmalı çalgılar sınıfına kabul edildim. Orada çok yönlü bir temel müzik eğitimi aldıktan sonra, lise yıllarının sonlarına doğru, yurtdışında okumaya karar verdim. Almanya’nın üç kentinde Leipzig, Stuttgart ve Münih’te sınavlara girdim. Hepsinden kabul aldıktan sonra Stuttgart’ta müzik eğitimine başladım. Burada Marta Klimasara, Harald Löhle, Klaus Dreher ve Jürgen Spitschka ile çalışma fırsatı buldum. Solo, orkestra, oda müziği ve öğretmenlik alanlarında yüksek kalitede bir eğitim gördüm. Birçok konser verdim. Hemen hemen perküsyonun olduğu, her türlü müzikle kaynaşma fırsatım oldu.

Birkaç yıl sonra, bir değişim programıyla, Jean Geoffroy ile çalışmak için Fransa’nın Lyon kentine gittim. Burası farklı, yeni bir müzikal ortamdı benim için; ufkumu genişletti. Birçok yeni besteci tanıdım. Sonrasında Stuttgart’a döndüm, okulu bitirdim. Şimdi yüksek lisans yapıyorum.

Birinci olduğun Tromp Uluslararası Perküsyon Yarışması nasıl bir deneyimdi senin için?

Yarışma çok zor bir süreç, neredeyse bir kondisyon sınavı. Belli bir repertuvarı en iyi hale getirmen ve hepsini sergileyebilmen gerekiyor. Vurmalı çalgılardaki enstrüman organizasyon, taşıma işlerini saymıyorum tabii... Zamanı iyi ayarlamak gerekiyor. Eserlerin olgunlaşması bana göre çok önemli. Ben bu dönemde her raundu bir konser olarak görüp, eserleri buna göre seçmeyi ve yorumlamayı tercih ettim. 11 ülkeden 30 kişi yarışmaya katılmaya hak kazandı. Dünyanın birçok yerinden insanların nasıl hazırlandıklarını görmek ilginçti. Kendim olmaya çalıştım, ki sanırım bu bazen zor olabilen bir iş.

Hedeflerinden de söz eder misin?

Müziğimi zenginleştirerek yola devam etmek... Yeni konser formları, içinde elektroniğin, videonun, dansın olduğu etkinlikler ilgimi çekiyor. Bir konseri bir hikâye olarak kurmak ve seyirciye birçok alandan bir şeyler sunmak istiyorum. Bu konuda yaptığım çalışmalar var. Tabii, çalmayı hayal ettiğim birkaç konser salonu da var.

Kuyumcuyan’ın kazandığı burslar ve ödüller

• Yamaha Vakfı, Almanya Bursu

• Baden-Württemberg Sanat Vakfı Bursu

• Lüksemburg Uluslararası Perküsyon Yarışması, Talking Drums Trio ile üçüncülük ödülü

• Stockholm Uluslararası Müzik Yarışması, birincilik ödülü

• Almanya’da başarılı yabancı öğrencilere verilen DAAD ödülü 

• Tromp Uluslararası Perküsyon Yarışması, birincilik ödülü

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik


Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.