Herero ve Nama halklarından Almanya'ya soykırım davası

Namibyalı Herero ve Nama halklarındaki iki yerli grubun temsilcileri, New York'ta Almanya aleyhine dava açtı. Almanya geçtiğimiz yılın temmuz ayında, Herero ve Nama halkına soykırım uygulandığını kabul etmişti.

Almanya İmparatorluğu’nun o dönemki sömürgesi olan bugünün Namibya’sında Herero ve Nama halklarına 1904-1908 yılları arasında soykırım uygulanmış, Almanya askerleri 100 bini aşkın kişiyi öldürmüştü. 

Almanya'nın geçtiğimiz Temmuz ayında soykırım olduğunu kabul ettiği katliamlarla ilgili ortak bildiri üzerine Namibya ve Almanya görüşmelerde bulundu ancak Herero ve Nama soyundan gelen kişiler görüşmelerden çıkarıldı. 

İkinci Dünya Savaşı zulüm kurbanlarının aksine, Almanya mağdurlara tazminat ödemeyi reddetti ve bunun yerine ülkeye milyonlarca dolar kalkınma yardımı ödediğini açıkladı.

Soykırıma uğrayan Herero ve Nama torunları ABD’de bir mahkemede Almanya’ya karşı dava açtı. Spiegel Online’ın haberine göre soykırıma uğrayan Herero ve Nama kurbanları hem tazminat hem de tazminat görüşmelerine katılmak istiyor.  

22 sayfalık dava dilekçesinde, şimdiki adıyla Namibya topraklarını işgal eden Alman ordusunun Herero ve Nama halklarının topraklarını işgal ettikten sonra, soykırım uyguladığı, kadınlara ve kızlara tecavüz edildiği, verilen zararının da karşılanmadığı ifade ediliyor.

Davaya ilişkin Berlin’de bir açıklama yapan Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsüyse, Herero ve Nama’ların temsilcileri ile doğrudan görüşme yapmamak için ‘haklı sebeplerin’ bulunduğu belirtilerek, ‘Sivil örgütleri dışlamadan hükümetler arasında müzakere yapıyoruz’ ifadesini kullandı.

Dava dilekçesinde, Almanya’nın şu zararları verdiği ifade ediliyor:  

- 1885-1903 yılları arasında Herero ve Nama topraklarından yaklaşık dörtte biri tazminat ödemeden resmi gözetim altında yerleşimciler tarafından alınmıştır – Yerleşimcilerin torunları halen bu arazinin bir kısmını kullanmaktadır.

- Sömürge makamları, Herero ve Namalı kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz edilmesini ve aynı zamanda yerli halkın zorla çalıştırılmasını görmezden gelmiştir.

- 1904 yılında 100 bin kadar Herero ve Namalı, isyan ettikleri gerekçesiyle Yüzbaşı Lothar von Trotha liderliğinde öldürüldü. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında