Yurttaş Girişimi ve Diyalog Grubu'ndan vekillere mektup

Yurttaş Girişimi ve çeşitli partilerden eski milletvekillerinden oluşan Diyalog Grubu, mecliste anayasa değişikliği teklifini görüşen vekillere bir mektup gönderdi. Mektupta “Meclisin millet, yani bizler adına kullandığı yetkilerin kim olursa olsun kişiye devredilmesi millî iradeye karşı darbe ve parlamenter sistemin sonudur” deniyor.

Yurttaş Girişimi ve Diyalog grubu, mecliste Anayasa değişikliğini görüşen 26. Dönem Milletvekilleri’ne hitaben yazdıkları mektupta, “Meclis’teki gözümüz, sesimiz, elçimizsiniz” dedikleri vekillere çağrıda bulunarak, toplumsal uzlaşma belgeleri olan Anayasaların böyle bir dönemde yapılamayacağını belirtti: 

“Anayasalar toplumsal uzlaşma belgeleridir; olağanüstü koşulların, savaş, terör ve çatışmanın yarattığı zehirli atmosferde korkutmayla, sindirmeyle, dayatmayla yapılamaz. Daha önce yaşamadığımız derinlikte bir cepheleşmenin doğurduğu savaş, kan, nefret ortamında yapılacak anayasa, bir kesimin yasası olacak, toplumu birleştirmek yerine daha da bölecektir.”

Girişim, yurttaşlar olarak tarih ve toplum önünde uyarı görevlerini yaptıklarını belirterek, “parlamenter demokrasiyi, Meclis’i, ülkemizin ve halkımızın geleceğini korumak için seçilmiş siz milletvekilimizin de tarihe ve hepimize karşı sorumluluğunuzu unutmayacağınızı umuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yurttaş Girişimi ve Diyalog grubu, vekillere oy kullanırken, “temsil ettikleri çoluk çocuk milyonlarca yurttaşı düşünmeleri, herkesin geleceğinden sorumlu olduklarını unutmamaları’ çağrısı yaptı. 

Mektubun tamamı şöyle: 

"Sayın Milletvekili,

Hangi partiden seçilmiş olursanız olun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hepimizin, bütün milletin vekilisiniz. Parti, siyaset, dil, din, ırk, mezhep gözetmeksizin bütün yurttaşların haklarının savunucusu,  dileklerinin, şikâyetlerinin, taleplerinin sözcüsüsünüz. Biz yurttaşların sesimizi duyuracağımız, sözümüzü ileteceğimiz, haklarımızı korumak için sığınacağımız son ve en yüksek merci olan Meclis’teki gözümüz, sesimiz, elçimizsiniz.

Oylarınıza sunulan anayasa değişikliğiyle parlamenter sistemin fiilen askıya alınıp Meclis’in tek kişinin emrinde göstermelik bir kurula dönüştürülmek istendiği şu tarihsel anda her şeyden önce biz yurttaşlara, seçmenlerinize ve ülkemizin geleceğine karşı sorumlusunuz. Adı ne konursa konsun, nasıl sunulursa sunulsun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin millet, yani bizler adına kullandığı yetkilerin kim olursa olsun kişiye devredilmesi millî iradeye karşı darbe ve parlamenter sistemin sonudur; hatırlatmak istiyoruz.

Darbeciler Meclis’i bombaladı. Siz sayın milletvekilimiz, onların varlığına kastettikleri Meclis’in yetkisiz, işlevsiz göstermelik bir kuruluşa dönüştürülmesine izin vermeyin.

Saygılarımızla."

Yurttaş Girişimi ve Diyalog Grubu

Yurttaş Girişimi hakkında

Yurttaş Girişimi; 1998'de "sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık" eylemlerini gerçekleştiren, 2000'lerin başlarında Barış Girişimi'ne dönüşerek ‘Irak'ta Savaşa Hayır’ kampanyasını düzenleyen, arada birçok irili ufaklı yurttaş tepkisi açıklayan, yurttaşlar olarak durumdan vazife çıkarıp barış ve demokrasi odaklı çok çeşitli etkinlikler yapan bir grup insandan oluşuyor.

Düzenli, köşeli bir yapı değil, duyup isteyenin katıldığı, her kesimden, her düşünceden yurttaşın katkısını sunabildiği, sabit bir yönetimi, yeri olmayan, süreklilik taşımayan bir yapı.

Diyalog Grubu hakkında

TBMM’de çeşitli dönemlerde görev yapmış milletvekilleri, akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum ve meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Diyalog Grubu’nun üyeleri arasında Akın Birdal (HDP), Ali Haydar Konca (HDP), Beyza Üstün (HDP), Binnaz Toprak (CHP), Cengiz Aktar, Gencay Gürsoy, Gülseren Onanç (CHP), Hasip Kaplan (HDP), Hüsnü Okçuoğlu, Levent Tüzel (HDP), Melda Onur (CHP), Oya Baydar, Özgür Mumcu, Rıza Türmen (CHP), Rona Aybay, Salman Kaya (CHP), Sabahat Tuncel (HDP), Süleyman Çelebi (CHP), Tarhan Erdem, Ufuk Uras (HDP), Ziya Halis ve Zülfü Livaneli gibi isimler bulunuyor. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında