MİT TIR'ları davası 1 Mart'a ertelendi

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun yargılandığı MİT TIR’ları davasında savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, ve davası birleştirilen CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT TIR’ları davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

Kamuoyuna kapalı görülen duruşmaya Erdem Gül, Enir Berberoğlu ve avukatları ile MİT Müsteşarlığı avukatı katıldı.

Savcının esas hakkında mütalaasını açıkladığı duruşma, 1 Mart'a ertelendi. 

Duruşmada savcı Mehmet Yeşilkaya, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu’na "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, bunun yanı sıra, Berberoğlu için "gizli kalması gereken bilgileri açıklama" gerekçesiyle müebbet cezası talep etti.

"Adil yargılamaya şüphe düştü"

Enis Berberoğlu avukatlarından Zeynep Öztürk, dosyada yer alan telefon sinyallerine ilişkin HTS kayıtlarını incelemek ve beyanda bulunmak için ek süre istedi. Avukat Öztürk, davayla ilgili ara kararlar açıklanmadan ve Yargıtay'dan karar çıkmadan savcının mütalaasını açıklamasını eleştirdi, "Hukuk adına tereddütlerimiz oluştu” ifadelerini kullandı. Berberoğlu’nun diğer avukatı Yiğit Acar ise, “Mütalaanın dosyadaki eksiklikler giderilmeden sunulmasını anlamış değiliz. Adil yargılama ilkesine şüphe düştüğü kanaatindeyiz” diye konuştu.  

Cumhuriyet gazetecileri soruşturmasına atıf 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, duruşma savcısı Yeşilkaya, Cumhuriyet'in 10 gazetecisi hakkında hazırlanan başka soruşturmaya da atıf yaptı. Savcı Yeşilkaya, Cumhuriyet Gazetesi’nin 10 yazar ve yöneticisi hakkında, “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” üyeliği davası savcısı Murat İnam’ın soruşturmasını hatırlattı. Yeşilkaya, “Cumhuriyet Gazetesinin 2013 yılından itibaren sanık Can Dündar da dahil olmak üzere birçok yöneticisi ve yazar kadrosunun klasik bilinen sosyal demokrat yayın çizgisini terk ederek aşama aşama FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda yayın yapar şekilde eksen kaymasında oldukları” ifadeleriyle ithamda bulundu. 

Tanık Soner Yalçın duruşmaya gelmedi 

Mahkeme, Berberoğlu hakkında 1 Eylül 2016’da “Cemaatin CHP İmamı” başlıklı bir köşe yazısı yazan gazeteci Soner Yalçın’ın tanık olarak dinlemesini istemişti. Fakat Yalçın duruşmaya katılmadı. Yalçın için zorla getirilme kararı veren mahkeme, sanıklar ve avukatlarına süre vererek duruşmayı 1 Mart’a erteledi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Basın



Yazar Hakkında