Van Gölü aktivistlerinden imza kampanyası

Tarihi ve doğasıyla ‘Van’ın gözbebeği’ olarak nitelendirilen Ahtamar Adası, adına başlatılan imza kampanyasıyla gündemde.

7. yüzyıldan bu yana Ahtamar Kilisesi’ne de ev sahipliği yapan adanın doğal güzelliklerini korumak ve adayı yeşillendirmek amacıyla, Van Gölü Aktivistleri Derneği, ‘Akdamar Adası Çöl Olmasın’ başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Konu hakkında, Dernek Başkanı Erdoğan Özel ve kampanyaya destek veren Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’la görüştük. 

Erdoğan Özel, seslerini Turizm ve Kültür Bakanlığı’na duyurmak istediklerini belirterek, sürece ilişkin bilgiler verdi: “Bizler dernek olarak Van Gölü havzasının tüm değerlerine sahip çıkmaya çalışan bir ekibiz. Bu amaçla sekiz aydır Ahtamar Adası’na yaptığımız ziyaretlerde, özellikle badem ağaçlarının yaşlandığını, kırıldığını ve ağaçlar zarar gördükçe bölgenin çoraklaşacağını gördük. Ahtamar Kilisesi’ndeki figürlere baktığınızda üzümleri ve bahçeleri görürsünüz. Tüm bunların canlandırılması, kiliseyle ve tarihi yapısıyla birlikte korunması için çalışmalara başlamak için resmî izin almamız gerektiği söylendi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurduk; dilekçemizi Koruma Kurulu’na havale ettiler. Koruma Kurulu, Ahtamar Adası’nın birinci derece sit alanı ve arkeolojik doğa bölgesi olduğu gerekçesiyle, ağaç dikme talebimizi “Kazı yapamazsınız” diyerek reddetti. Biz de ‘O halde siz yapın, yeter ki yeşillendirin, çölleşmesini önleyin’ diyerek bu imza kampanyasını başlattık.”

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van Gölü Aktivistleri Derneği’nin girişimini desteklediğini ifade ederek, ortak çalışma süreçlerine dair bilgi verdi: “Resmî olarak hem doğal, hem de tarihi sit alanı ilan edilen Ahtamar, aynı zamanda, kilisesiyle UNESCO’nun dünya mirası geçici listesinde; doğanın ve medeniyet tarihimizin bize bir armağanı. Son dönemde bazı gönüllü aktivist gruplar, adanın bitki örtüsünün, özellikle adayla özdeşleşmiş olan badem ağaçlarının kurumaya yüz tuttuğunu görerek, bunun önüne geçilmesi için bir kampanya başlattı. Biz de Gevaş Belediyesi olarak, doğal yapıyı muhafaza etmek ve adayı yeşillendirmek için bir proje üzerinde çalışıyorduk. Bu anlamlı kampanya vesilesiyle Van Gölü Aktivistleri grubunu Gevaş’a davet edip konuyu yerinde değerlendirdik.” 

Ahtamar Adası’na tatlı su hattı

Gerekli izinlerin alınması durumunda Ahtamar Adası için hazırladıkları bir ön proje çalışması olduğunu açıklayan Sinan Hakan, adadaki bitki örtüsünün ihtiyacı olan tatlı su için kıyıdan bir hat çekmeyi planladıklarını, ancak Van Gölü sodalı olduğundan, özel bir proje gerektiğini vurguladı: “Bize göre adadaki yeşil örtünün, özellikle badem ağaçlarının korunması için adaya yeterli miktarda tatlı suyun taşınması gerekiyor. Bunu sağlayacak şekilde, kıyıya yaklaşık 3,5 km mesafedeki adaya su hattı çekmek için bir ön proje çalışması başlattık. Adaya bakan kıyıda bölgeye ulaştırabileceğimiz su kaynaklarımız da mevcut. Ön proje fizibilite çalışması tamamlandığında, maliyeti net olarak tespit etmiş olacağız. Elbette, böyle bir projeye kurum olarak tek başımıza karar verme yetki ve imkânımız yok. Hem fikir birliğine, hem de güç birliğine ihtiyacımız olacak. Ayrıca, 3,5 km’lik sodalı Van Gölü geçişi, özel bir projelendirmeyi zorunlu kılıyor. Öte yandan tatlı su varlığının oradaki tabii yapı üzerindeki uzun vadeli tesirini de tartışmak gerekiyor. Şu anda Van özelinde Kültür Turizm Müdürlüğü, Müzeler Müdürlüğü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla ön çalışma için iletişim halindeyiz. Bu istişareler beklediğimiz şekilde neticelenirse, birkaç ay zarfında düşündüğümüz proje, Koruma Kurulu’na sunulmaya hazır hale gelecektir. Koruma Kurulu onayından geçecek böyle önemli ve gerekli bir projeye fon bulmakta sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum.”

Kampanyaya ulaşmak için tıklayınız. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında