İranlı yönetmen Ferhadi'den Oscar törenine boykot

ABD Başkanı Trmup’ın geçtiğimiz hafta imzaladığı, göçmenlerin ülkeye girişine sınırlandırma getiren tartışmalı kararname üzerine, filmi Oscar’da yarışan yönetmen Aşgar Ferhadi, Oscar ödül törenine katılmayacağını açıkladı.

İranlı yönetmen, yeni yapımı The 'Salesman-Satıcı' ile en iyi yabancı film ödülü için yarışıyordu.

İran'ın da aralarında bulunduğu 7 ülkeye Trump imzalı kararnameyle sınırlama getirilirken, New York federal mahkemesi, yedi ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya almıştı.

Söz konusu 7 ülke arasında İran da var. 2017 yılı Oscar ödül töreninin gerçekleşeceği tarih olan 29 Şubat, İran vatandaşlarına 90 gün seyahat sınırlaması getiren tarih aralığı içinde bulunuyor.

Oscarlı usta yönetmen Aşgar Ferhadi, yedi ülkeye getirilen vize yasağına tepkisini gelecek ay Los Angeles'ta düzenlenecek ödül törenine kesinlikle katılmayacağını duyurarak gösterdi.

Aynı filmin başrol oyuncusu olan 33 yaşındaki İranlı aktris Taraneh Alidoosti de Akademi Ödülleri'ne katılmayacağını açıklamıştı.

Oscarlı yönetmen Ferhadi, ABD'ye seyahati ile ilgili belirsizliğin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, kendisine bir ayrıcalık yapılsa dahi gelecek ay gerçekleştirilecek ödül törenine katılmayacağını açıkladı.

'A Seperation-Bir Ayrılık' filmi ile 2011 yılında Oscar kazanan Ferhadi, ABD ve İran'daki şahin muhafazakarları birbirine benzeterek şunları söyledi:

"Bunlar, ülkelerindeki insanlara, başka kültürler hakkında korkutucu bir resim göstererek farklılıklarını anlaşmazlıklara, anlaşmazlıkları düşmanlıklara, düşmanlıkları ise korkuya dönüştürmek istiyor. Umarım bu durum toplumlar arasında yeni bölünmelere yol açmaz."

Akademi adına yapılan açıklamada ise 'Ferhadi ve ekibinin kökenleri nedeniyle törene katılamama ihtimalinin aşırı kaygı verici' olduğu olduğu belirtildi.

Açıklamada, Oscar ödüllerinin, ulusal, etnik veya dini kökenleri ne olursa olsun, dünyayla etkileşim kurmak amacıyla film yapanları kutlamak için verildiği söylendi.

Aynı vize sınırlaması Oscar adayları arasında olan 'Beyaz Baretliler' belgeselinin ekibini de etkiliyor.

Suriye'deki bir insani yardım organizasyonu olan Beyaz Baretliler'in hikayesini anlatan belgeselin yapımcıları, törene katılamayabileceklerini açıkladılar. Trump'ın imzaladığı kararname, Suriye vatandaşlarına süresiz vize sınırlaması getiriyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında