Yurttaş Girişimi ve Barış Bloku 'hayır' diyor

Yurttaş Girişimi ve Barış Bloku ‘OHAL’de Anayasa Referandumu’ başlıklı bir panel düzenledi.

Yurttaşlar Girişimi ve Barış Bloku’nun çağrısıyla bir araya gelen gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar, aktivistler ve siyasetçiler anayasa değişikliği referandumunu tartıştı. Taksim Point Otel’de gerçekleşen ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas’ın moderatörlük yaptığı panelde, eski CHP Genel Başkanı, gazeteci Altan Öymen, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, AKP kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır, eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen ve Prof. Ayşe Erzan konuşmacıydı.

Panele ayrıca siyasetçi Ufuk Uras, Akın Birdal, Hasip Kaplan, HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, yazar Ayşe Kulin, gazeteci Oya Baydar, Cumhuriyet yazarı Aydın Engin’in de aralarında bulunduğu isimler katıldı.

“Anayasa inen kalkan ellerle yapılmaz”

Ertuğrul Yalçınbayır, “Özgürlükçü bir anayasa özgür zamanlarda yapılır, anayasa inen kalkan ellerle yapılmaz” dedi; TBMM’de 24’üncü dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda 60 madde üzerinde mutabakat sağlanmışken, AKP’nin başkanlığı gündeme getirmesiyle komisyonun dağılmak durumunda kaldığını belirtti.  

“Kutuplaşmaya yol açacak”

Türmen konuşmacıların farklı siyasi geçmişlerden olmalarına karşın bir araya gelmiş olmalarının, Türkiye’de demokrasinin tehlikede olmasının  bir işareti olduğunu belirtti. Referandumda ‘hayır’ oyu kullanacağını söyleyen Türmen, “Bu anayasanın demokratik meşruiyet eksikliği var, tüm güçler tek elde toplanıyor ve kutuplaşmaya yol açacak” dedi. Referandumun olağanüstü hal koşullarında gerçekleşeceğine vurgu yapan Türmen “Anayasanın demokratik bir anayasa olup olmadığı tartışmasından önce, hazırlanma yöntemi demokratik değil” ifadelerini kullandı. Bunun gerçek bir ‘başkanlık’ sistemi de olmadığını söyleyen Türmen, cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisini eleştirdi; partili cumhurbaşkanlığı nedeniyle artık cumhurbaşkanının arabuluculuk yapamayacağını söyledi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas "Bu referandumda milletin vekâletini degil, velayetini alacaklar" diyerek, "yeni anayasanı asla kabul edilemez olduğunu" savundu.

Nas, sözlerini şöyle sürdürdü:"Hukukun askıya alındığı, gazetecilerin ve milletvekillerinin cezaevide olduğu, onlarca gazete, televizyon, radyo ve ajansın kapatıldığı, derneklerin kapısına kilit vurulduğu, 100 binden fazla kamu görevlisinin ihraç edildiği, bazılarının mal varlıklarına el konduğu, hatta ve hatta 6 milyon oy almış ve 59 milletvekili ile parlamentonun üçüncü büyük partisinin liderlerinin, 12 milletvekili ile neredeyse tüm belediye başkanlarının hapishanede olduğu bir OHAL ortamında yasalarımızı şekillendirecek bir referanduma gidiyoruz." 

Ardından konuşmasını gerçekleştiren Altan Öymen, hükümetin ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ndeki ısrarı hakkında, Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle Türkiye’nin yönetim sisteminin değiştiği” yorumunu alıntılayarak, “Bizim bildiğimiz önce hukuki çerçeve ortaya çıkar, sonra ona uygun fiili değişiklik olur. Bugün ise bu haksız iddia üzerine ısrar edilmeye devam ediliyor” dedi.  Öymen, devletin OHAL’deki yetkilerini sıralayarak, referandumun bu koşullar altında gerçekleşemeyeceğini söyledi.

“Hakimiyet Milletindir’ posterleri gözdağı”

Barış Bloku Eşsözcüsü Ayşe Erzan, “Sokaklardaki ‘Hakimiyet Milletindir’ posterleri sopa gibi bize sallandı. Bir gözdağı olarak, çoğunluğu tek başına temsil etme iddiası olarak, demokratik değerleri ve kendisinin dışındaki kesimleri yok sayıyor” dedi. Erzan, Yüksek Seçim Kurulu’nun sandık gözcüleri için parti üyesi olma şartı getirmesini de eleştirerek, Oy ve Ötesi gibi oluşumların çalışamayacağını belirtti;  “Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van’da yerle bir edilen yerleşim yerlerinde, moloz haline getirilen mahallelerde nasıl gerçekleşecek referandum merak ediyorum. Mesela sandık güvenliği sağlanabilecek mi?” dedi.

“Referandum kumardır, Özal pişman olmuştu”

Hüsamettin Cindoruk, 12 Eylül darbesinde getirilen siyaset yasaklarının kaldırıldığı 1987’deki referandumu hatırlatarak, "Referandum kumardır; Turgut Özal, 87'deki seçimde kaybetmişti. Daha sonra "Keşke gitmeseydik" demişti" diye konuştu.  

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında