Acemoğlu: 'Türkiye Avrupa'dan gelecek şok dalgalarına hazırlıklı değil'

ABD'nin en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) ekonomi alanında çalışmalar yapan ve bu alanda Nobel Ödülü'nü alabilecek Türkiye’den ilk akademisyen olarak görülen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Hürriyet’teki söyleşisinde Türkiye'nin ekonomik anlamda Avrupa'dan gelecek şok dalgalarına hazır olmadığını söyledi.

Lise yıllarında zor fizik problemlerini derse girmeye 10 dakika kala çözen ve bu anlamda hocalarını şaşırtmayı seven Acemoğlu ile bu yıl ilki verilen Galatasaray Ödülü töreni öncesi Hürriyet ekonomi muhabiri Emek Kaplangil ile görüştü. Kendisi de bir Galatasaray Lisesi mezunu olan Acemoğlu, bu ödülü dünya çapında ekonomi alanına elde ettiği başarılardan dolayı aldı. 

 

Galatasaray Ödülü ekonomist Daron Acemoğlu'na

Dünyanın en başarılı 1,000 ekonomisti arasında ilk 10'da yer alan Acemoğlu söyleşide Türkiye ekonomisini geniş bir biçimde değerlendirirken, Türkiye'de makro ekonomik istikrarı korumak için önemli adımlar atıldığını ancak Avrupa'dan gelecek bir şok dalgasına karşı yapacağı çok fazla şeyin olmadığına dikkat çekti.

Yapısal reformlar konusunda özellikle hukuki düzenlemeler tarafında önemli adımlar atılmasının önemine vurgu yapan Acemoğlu, bunu yabancı sermayenin gelmesi için en önemli unsur olarak işaret etti.

Türkiye'ye çok sık gelme fırsatı bulamayan Acemoğlu, 10 yıldan önce dönmeyi ise düşünmüyor. Siyasete girme olasılığını yüzde sıfır olarak belirten Acemoğlu, araştırma alanında ülkeye katkı sağlamak istiyor. 1967 doğumlu olan Acemoğlu, Nobel'i konuşmak için erken olduğu görüşünü de savunuyor.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu 2011 yılında kendisine teklif edilen, Türkiye'nin Paris'teki Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Daimi Temsilciliği görevini de çalışmalarından dolayı kabul edemeyeceğini de söylemişti.

 

(Kaynak: Hürriyet)

 

Kategoriler

Güncel Türkiye