KİTAP/ԳԻՐՔ OCAK: ‘Doktor’undan Türkiye soluna yakın tarih dersleri

Merhaba,

Bu sayımıza Mehmet Eroğlu’nun son romanı ‘Mermer Köşk’ ile başlıyoruz. Yıllardır benzer şekilde sinemada, televizyonda seyrettiğimiz zengin kız fakir ama gururlu erkek aşk hikâyelerinden farklı ‘Mermer Köşk’, aşkın mükemmel, kavuşunca bütün kötülüklerden arındığı ve mutlu sonla biten hikâyelerden biri değil. Hırs, haset, kin ve bilinmeyen karanlık portrelerle dolu bir kurmacası var. Aşkın yokediciliğini, kötücüllüğünü anlatan bir roman. Adalet Çavdar yazdı. 

Tiyatroseverlerin yakından tanıdığı oyun yazarı ve oyuncu Zeynep Kaçar, ilk romanı ‘Kabuk’ta bir aileyi, bu ailenin kadınlarını toplumcu ve feminist bir bakış açısıyla anlatıyor. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

‘Hitler’in Kavgam’ı Üzerine Bir Analiz: Nasyonal Sosyalizmin Poetikası’, Almanya’da Nazi döneminde devlet tarafından evlenen çiftlere hediye edilen ve 2015 yılı sonuna kadar yeni baskısı yapılmayan sıkıcı ve yalan dolu bir kitabın okurlarıyla yeniden buluşması.  Tanıl Bora’nın sunuşunda ‘Kavgam’ın Türkiye’deki macerasına dair ürkütücü ayrıntılar da var: 2005 yılında iki ay içerisinde 100 bin satmış. Murat Cankara yazdı. 

Wolfgang Schorlau’nun ‘Münih Komplosu’, kurgusu ve ele aldığı konu açısından sadece polisiye okurlarının değil, siyasi tarih meraklılarının çok ilgisini çekecek bir roman. Bürkem Cevher yazdı. 

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr