Başvuru askıda, referandum beklenecek

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan “Cumhurbaşkanı’nın patriklik seçimiyle ilgili sorundan haberi var, bu doğrultuda Valiliğe başvuru yapmayacağız” dedi.

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından “Patriklik ve vakıf seçimleri Erdoğan tarafından referandumdan sonra ele alınacak” demesiyle başlayan patriklik seçimi sürecine ilişkin belirsizlikte yeni bir aşamaya gelindi. Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan “Cumhurbaşkanı’nın patriklik seçimiyle ilgili sorundan haberi var, bu doğrultuda Valiliğe başvuru yapmayacağız” dedi.

26 Ekim 2016’da Ruhaniler Genel Meclisi’nin aldığı seçim kararının ardından İstanbul Valiliği’ne iletilmek üzere Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan tarafından bir mektup kaleme alınmıştı. Bu mektubun doğrudan İstanbul Valisi Vasip Şahin’e iletilmesi amacıyla Valilik’ten randevu bekleniyordu. Yaklaşık iki aylık süre zarfında randevu için Valilikten herhangi bir geri dönüş olmayınca, 6 Ocak’ta yapılan Dzınunt Resepsiyonu’nda Başepiskopos Aram Ateşyan “Vali’den randevu gelmediği takdirde Valiliğe mektubu teslim edeceğiz” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bu gelişmelerin ardından, 18 Ocak’ta Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’nın ve Vakıflar Arası Dayanşma ve İletişim Platformu’nun (VADİP) başkanı Bedros Şirinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme yapmıştı. Patriklik seçiminin de gündeme geldiği görüşmede Erdoğan, bu konuyla referandumdan sonra ilgileneceğini belirtmiş ve bu gelişme üzerine, Valiliğe yapılacak başvurunun akıbeti belirsizleşmişti. Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Valiliğe başvuru yapılmayacağını açıkladı. Agos’a konuşan Başepiskopos Ateşyan, “Bedros Şirinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede bu sorunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı da bu konuyu bildiğinden, Valiliğe başvuru yapmayacağız” dedi. Böylece, patriklik seçimi için izlenecek süreç kesintiye uğramış ve referandumdan sonraya kalmış oldu.

 

Kategoriler

Kilise