Yılmazer: “Operasyon Trabzon’un sorumluğundadır”

Dink cinayeti davasında, cinayet yaşandığında Emniyet İstihbarat Dairesi C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, savunmasına devam ediyor.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmaya, tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, tutuksuz sanıklar Reşat Altay ve Ahmet İlhan Güler katıldı. 

Tutuklu sanıklar, Yasin Hayal, Ogün Samast, Hamdi Egbatan, Özkan Mumcu ve Mehmet Ali Özkılınç sesli ve görüntülü sistemle bulundukları cezaevinden duruşmaya katıldılar.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Hülya Deveci, Emel Ataktürk Sevimli, Sebu Aslangil ve İnci İşbulur katıldı. 

Mahkeme heyetinin üye hakimlerinden biri değişti. Pazartesi gününden beri devam eden duruşmalarda ikinci kez üye hakim değişmiş oldu. Daha önce de mahkemenin başkanı Canel Rüzgar değiştirilmişti. 

Yılmazer, iddianamede yer alan suçlamalara cevap veriyor. İddianamede, Yılmazer’in İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda C-5 olarak adlandırılan, yasa dışı bir büro kurarak Ergenekeon operasyonlarına zemin hazırladığı iddia ediliyor. Yılmazer bu iddialara yanıt verdi. Söz konusu büronun yasa dışı olmadığı ve yönetmelik değişikliğiyle kurulduğunu söyledi. “İstihbaratta yasa dışı çalışan bir birim olmamıştır” dedi. 

Yılmazer, resmi evrak yazışmalarına ilişkin usullerde, yazıyı kaleme alan şubenin yazıdan, yazının gönderildiği yerin ise yapılması gerekenler konusunda sorumlu olduğunu söyledi. Yılmazer, “Trabzon İstanbul’a gereğinin yapılması için göndermiş. İstanbul gereğini yapmalıydı. Şubeler birbirlerine emir vermez ama gereğini yapmak zorundadır. Eğer yazıda bir yanlışlık varsa o zaman yaz geri gönderilmeliydi. ” 

İddianamede İstihbarat Daire Başkanlığının, Dink cinayetini planlayanlara dönük operasyon yaptırması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını savunuyor. Yılmazer ise Daire Başkanlığının böyle bir görev ve sorumluğu olmadığını iddia etti. “Devam eden planı operasyon olsaydı koordine ederdik. Trabzon operasyon başlatmamış ki biz koordine edelim. Eğer savcı adli operasyonu kast ediyorsa zaten Daire Başkanlığıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Operasyon takdiri Trabzon’un görevi ve takdiridir” diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Dink Davası