Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliği teklifini onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık sistemine geçişi içeren anayasa değişikliği için onay vererek, teklifi referanduma gönderdi.

21 Ocak 2017’de TBMM Genel Kurul’unda 339 oyla kabul edilen anayasa değişikliği paketi 12 gün sonra, 2 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Bugün ise Cumhurbaşkanı, başkanlık sistemine geçişi içeren 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini onaylayarak referanduma gönderdi.

OHAL'de referandum

Teklif, Erdoğan’ın onayından sonra Resmi Gazetede yayımlanarak kamuoyuna duyurulacak. 1987 Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun’a göre referandum, resmi gazetede yayımlanma tarihinden 60. gün sonra ilk Pazar günü gerçekleşecek. Anayasa değişikliği için, bu kanuna göre öngörülen tarih ise 16 Nisan 2017. 

Oy pusulası ve mührü 

Gerçekleşecek referandumda üzerinde iki renk olan birleşik oy pusulası kullanılacak; beyaz kısmında “evet” ibresi yazarken “kahverengi” kısmında “hayır” ibresi bulunacak. Seçmenler ise üzerinde “tercih” yazan mühürle oylarını kullanacaklar. Geçerli olan oyların yarısından 1 fazlası “evet” çıkarsa parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişi kapsayan anayasa değişikliği kabul edilmiş olacak. Yarısından 1 fazlasının “hayır” çıkması ise değişikliğin reddedildiğini gösterecek.    

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında