Ankara Üniversitesi’nde akademisyenlere müdahale

KHK'leri protesto etmek için Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde toplanan akademisyenler kampüse alınmadı, polis müdahale etti, kampüsün kapıları kapatıldı. Aralarında ihraç edilen akademisyenlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltında

Eğitim-Sen Ankara 5 No’lu Şubesi “Hayır gitmiyoruz, kampüsleri terk etmiyoruz” çağrısıyla 10 Şubat’ta saat 12:30’da Ankara Üniversitesi Cebebi Kampüsü’nde toplanacaklarını duyurmuştu.

Cebeci Kampüsünün önünde bir araya gelen akademisyenler güvenlik güçleri ve polis tarafından kampüse alınmadı. Polis, İçişleri Bakanlığının talimatı olduğunu söyleyerek akademisyenlerin girişini engelledi. Kampüsün önünde toplananlar arasında milletvekilleri, akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar da bulunuyor. Kampüse girmek isteyen akademisyenlere polis müdahale, bazı akademisyenler ise gözaltına alındı. Müdahalenin ardından bazı akademisyenler içeri alınarak kampüsün kapıları herkese kapatıldı. Akademisyenler bu duruma tepki göstermek için kampüs girişine cübbelerini serdi.

Polis içerideki Mülkiye hocalarının fakülte önünde basın açıklaması yapmalarını engelledi. Ardından bir basın açıklaması yapıldı. İhraç edilen asistan arkadaşlarına destek vermek için kampüsün önüne gelen Prof. Baskın Oran, polisin basın açıklamasından sonra üniversiteden ayrılmaya başladığını belirtti. Oran, polisin kampüsün önünde toplananlara çok yoğun bir müdahalede bulunduğunu, çevrede beklenmesine dahi izin vermediklerini ancak bekleyişlerini sürdürdüklerini ekledi. 

7 Şubat’ta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameyle 330 akademisyen görevinden uzaklaştırılmıştı. Uzaklaştırılan akademisyenlerin arasında ‘Barış için Akademisyenler Bildirisi’ne imza atan 115 kişi vardı. En fazla ihraç Ankara Üniversite’den geldi. Bildiride imzası bulunan 34 akademisyen ihraç edildi.

  

 



Yazar Hakkında