Sandıktan çıkan Rumeli türküleri

Muammer Ketencoğlu & Balkan Yolculuğu’nun yeni albümü ‘Sandığımdan Rumeli Türküleri’ Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıktı.

Muammer Ketencoğlu, 1980’li yıllardan beri dünyanın her yerindeki halk şarkılarının izini sürerek, çok farklı coğrafyalardan çok sayıda şarkıyı Türkiyeli müzikseverlerle buluşturuyor. Onu en çok Balkan coğrafyasındaki çalışmalarıyla tanıdık. 1997’de kurduğu ve bugün de devam eden Muammer Ketencoğlu & Balkan Yolculuğu topluluğu yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda konserler verdi. 20. yılını kutlayan topluluğun dördüncü albümü olan ‘Sandığımdan Rumeli Türküleri’, önceki albümlerinden, farklı olarak, sadece Türkçe türkülerden oluşuyor.

‘Sandığımdan Rumeli Türküleri’nde, birçoğunu ilk kez dinleyeceğimiz 23 türkü yer alıyor. Repertuvarının çoğunluğunu Bulgaristan’da söylenen şarkıların oluşturduğu albümde, Makedonya, Kosova, Romanya, Yunanistan ve Moldova Gagavuzlarından derlenmiş türküler de var.

Albümde, türküleri Muammer Ketencoğlu, Şule Kocaman Saraç ve Selda Koçak Uzuntaş seslendirmiş; Ketencoğlu akordeon, Sakip Songelen klarnet ve alto saksafon çalmış. Seçkideki Değirmenköy-Silivri türküsünün başında, bu türküye kaynaklık eden Emine Albayrak’ın ses kaydını da duyuyoruz.

Konuk sanatçılar İlkay Erden ve Tuba Özatalay, ‘Sandığımdan Rumeli Türküleri’nde birer türkü seslendiriyor. Konuk müzisyenler Şükrü Kabacı klarnet, Rahmi Göçmen vurmalılar ve kaşık, Erdem Şentürk ud, Erdem Şimşek bağlamalar ve sazbüş, Erkan Kanat vurmalı çalgılar, Göksel Baktagir kanun, Özgür Koban keman, Sercan Bayram trompet, Sumru Ağıryürüyen mandolinler ve Umut Sel kontrbas çalıyor.

2015’ten bugüne zorlu günlerden geçen ülkemizde kayıt sürecinde de sıkıntılar yaşayan Ketencoğlu, her şeye rağmen müziğin ve sanatın susmaması gerektiğini düşünüyor ve geçmişin güzelliklerini geleceğe taşımaya, arkadaşlarıyla birlikte barış için çalmaya, şarkı söylemeye kararlı olduğunu yeni albümüyle de bizlere hissettiriyor. Yolları açık olsun.

Muammer Ketencoğlu kimdir?

1964 yılında, İzmir'in Tire ilçesinde doğdu. Müzik eğitiminin temelleri ilk ve ortaokul yıllarında körler okulunda atıldı. Çalgılar içinde en duyarak ve severek çaldığı akordeonu seçti. 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı eğitimi sırasında çeşitli ülkelerin halk müziklerine ilgi duydu. Çağdaş Yunan müziği, Laika ve Rebetika ile tomurcuklanan bu ilgi, yıllar içinde genişleyerek Balkan ve Batı Anadolu müziği ağırlıklı bir temele oturdu. Özellikle 1989'dan sonra, folklor araştırmaları üzerine yoğunlaştı. Akademik nitelikli olmaktan çok, dikkatli bir araştırmacı duyarlılığıyla yürüttüğü bu çalışmalar, hem kendi repertuvarını zenginleştirdi, hem de dünyanın dört bir yanından ses kayıtları ve belgeler içeren çok kapsamlı bir arşivin temellerini oluşturdu. Eski ve yeni Yunanca şarkılardan oluşan, 1993 tarihli ilk albümü ‘Sevdalı Kıyılar / Latremena Akrogalia’nın ardından, ‘Karanfilin Moruna - Anadolu Zeybekleri’, ‘Ayde Mori’, ‘Balkan Yolculuğu’, ‘İzmir Hatırası’, ‘Gezgin’ albümlerini çıkardı; Rebetika, Klezmer ve halk müziği seçkileri yayınladı. 1995'te ‘Halklardan Ezgiler’ başlığıyla, Ermenistan Halk Müziği, Azerbaycan Halk Müziği, Gürcistan Halk Müziği, Orta Asya Türki Cumhuriyetlerden Halk Müziği isimleriyle dört albümden oluşan bir antoloji yayınladı. Balkan Yolculuğu’nun yanı sıra, Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu, Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu gruplarında yer aldı. 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında