Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı Steinmeier

Almanya'nın dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Seçiciler Kurulu'nun oylarıyla Almanya'nın 12. cumhurbaşkanı oldu.

Federal Seçiciler Kurulu, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin ortak adayı, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i (61) büyük bir çoğunlukla yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.

Almanya Cumhurbaşkanı, Federal Alman Meclisi üyeleri, eyalet temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan 1260 üyeli Federal Seçiciler Kurulu tarafından seçiliyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Berlin'de Federal Meclis binasında bir araya gelen 1260 kişiden oluşan Federal Seçiciler Kurulu'nun oylarıyla Steinmeier, Cumhurbaşkanı seçildi. 1239 geçerli oydan 931'ini alan Steinmeier, oyların yüzde 74'ünü elde etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ilerlemiş yaşını gerekçe göstererek seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Gauck'un görev süresi 18 Mart'ta sona eriyor. Steinmeier görevine 19 Mart'ta başlayacak.

Steinmeier:  Sonuçları seve seve kabul ediyorum

Steinmeier, ilk açıklamasında, “Seçim sonuçlarını seve seve kabul ediyorum“ dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın bırakmasının ardından yeni görevine kadar geçecek 7 haftalık ara nedeniyle memnun olduğunu söyleyen Stenmeier, “İki sorumluluk arasındaki bu süreç, dinlenmek için çok iyi bir fırsat“ şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı görevini bırakmanın çok kolay olmadığını söyleyen Steinmeier, yeni görevin kendisi için biraz iç politikaya dönüş anlamına geldiğini ve bu zamanı Almanya ile ilgilenmek için kullanacağını söyledi.

Beş aday 

Seçimde toplam beş aday vardı : Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin ortak adayı, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (61), Sol Parti'nin desteklediği yoksulluk konusundaki araştırmalarıyla tanınan Christoph Butterwegge (66), sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) adayı Albrecht Glaser (75), Özgür Seçmenler'in (Freie Wähler) adayı Alexanden Hold (54)  ve Korsan Partisi adayı Engelbert Sonneborn (78).

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında