Hasan Cemal'e 1 yıl 3 ay hapis cezası ve erteleme

Gazeteci Hasan Cemal, T24'te yayınlanan bir yazısı ve Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği nedeniyle İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Art arda görülen duruşmaların ilkinde Cemal, T24'te yayınlanan 11 Temmuz 2016 tarihli "Fehman Hüseyin" başlıklı yazısında "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

bianet’ten Elif Akgül’ün haberine göre, davada konuşan Cemal “47 yıllık gazeteciyim bugüne kadar yazdığım yazı ve kitaplardan dolayı ilk kez böyle bir suçlamayla karşı karşıyayım. Hiçbir zaman terörü savunmadım, terör propagandasına alet olmadım. Her zaman barış ve demokrasiyi savundum. Beraatimi talep ediyorum” diye konuştu.

İlkiz: Yazıyı okusalardı amacı anlarlardı

Cemal'in avukatı Fikret İlkiz ise şu savunmayı yaptı:

“FETÖ/PDY [Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması] sanığı bir savcının hazırladığı iddianameyle yargılanıyor müvekkilim. Bu iddianameyi kabul etmediğim gibi bu mütalaayı da kabul etmiyorum. Eğer yazıyı okusalardı yazının girişinden bitişine kadar amacın ne olduğu anlaşılabilirdi.

“Gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirmesi görevi göz önüne alındığında bu kişilerle yapılan röportajlar önemlidir.”

AİHM'in Sürek Türkiye kararını anımsatan İlkiz, “Bu kararda bir röportaja TMK 6/2'den ceza verilmişti. Bu kararda AİHS'in 10. maddesinden düzenlenen ifade özgürlüğü hakkının ihlal ediliği belirtilmiştir. Bu kararları diğer davalarda da uzun uzun dinleyeceksiniz” diye konuştu.

Kararını açıklayan mahkeme Cemal'i 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Cezayı erteleyen mahkemenin başkanı “Biz röportajı yazan kişi nedeniyle değil, ismi geçen kişinin genel kurmay başkanı olarak tanımlanmasını, meşrulaştırılmasını, orada geçen günlerin olumlu anlatılması meşru kavramlarla alıntılanması, orada geçen günleri olumlu anlatılması nedeniyle ceza verdik” dedi.

İkinci duruşmada Cemal'in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olduğu günkü gazetede “terör örgütü propagandası” yapıldığı iddiasıyla yargılamasına devam edildi.

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında TMK 6/2 ve TMK 7 maddelerinden terör örgütü propagandası gerekçesiyle 10,5 yıla kadar hapis istedi. Davaya 7 Mart'ta devam edilecek. 

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında