Ayrımcı soru hakkında suç duyurusu

Doktor Serdar Kaya, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçişi için düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) sorulan ayrımcı soru hakkında, 20 Haziran Çarşamba günü Üsküdar Adliyesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Kaya’nın, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan ve okullarda gösterilen Sarı Gelin belgeseli hakkında 2009 yılında yaptığı suç duyurusu hakkında ise, ‘inceleme yapılmasına yer olmadığı’ kararı verildiği öğrenildi.

SBS’nin Sosyal Bilgiler başlıklı bölümünde Ermenileri ve Rumları işbirlikçi olarak niteleyen bir soru yer aldı. Testin ikinci sorusunda, Ermeniler ve Rumlara karşı toplum içinde yaygın olan düşmanca hisleri körükleyecek şekilde, Ermenilerin ve Rumların birinci dünya savaşında işgal kuvvetleriyle işbirliği yaptıkları ön bilgisi verilerek şu soru sorulmuştu: “Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yurdumuzun işgal edilmesi karşısında İstanbul Hükümeti sessiz ve kayıtsız kaldı. Yüzyıllarca Türklerle beraber huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdüren bazı Rum ve Ermeniler de işgalcilerle işbirliği yaptılar. Bu durum karşısında Türk milleti nasıl bir tepki göstermiştir?”

‘Nefret aşılanıyor’

Doktor Serdar Kaya, çocuklar üzerinde Sarı Gelin belgeseliyle yapılmaya çalışılanın şimdi de sınav sorularıyla yapılmaya çalışıldığını, çocuklara düşmanlık aşılandığını söyledi. 

Kaya, ‘Düşmanca hisleri körükleyecek şekilde halkı ırk ayrımı üzerinden tahrik etmek’ suçlamasıyla 19 Haziran Salı günü Milli Eğitim Bakanı ve bürokratları hakkında inceleme başlatılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Üsküdar Adliyesi’ne suç duyurusu dilekçesini verdi.

Kızının da SBS’ye girdiğini ama kendisine ayrımcı sorudan bahsetmediğini ifade eden Kaya, “Geçen gün haberlerde gördüm SBS’de sorulan soruyu. Kızım da ne yazık ki bu soruyu doğru yanıtlamış. Yani istedikleri yanıtı vermiş. Devletin müfradatı demek ki amacına ulaşmış. Daha önceden resmi tarih Sarı Gelin ‘belgeseli’ ile çıkarılmıştı çocukların karşısına, şimdi de bir sınav sorusu ile çıktı. Ben kızıma doğruları anlatmasam, faşist, Ermeni ve Rum düşmanı olur. Bu müfredat bunun alt yapısını oluşturuyor. Çocuğumun bu yalanların farkında olması için uğraşıyorum” dedi.

Genelkurmay tarafından yaptırılan Sarı Gelin belgeseli için de Milli Eğitim Bakanı ve bürokratları hakkında suç duyurusunda bulunan Kaya, “Bu hafta öğrendim ki ‘İnceleme ve soruşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş. O dönem ifade vermem için Kaymakamlık tarafından bir çağrı yapıldı. ‘Şikâyetiniz nedir?’ diye soruldu, ben de okul müdürü ve öğretmenlerden şikâyetçi olmadığımı, Bakan ve bürokratlardan şikâyetçi olduğumu tekrar tekrar söyledim. Sonucu yeni öğrendim ki gerekli soruşturmaya gerek görmemiş. Avukatım aracılığıyla itiraz edeceğim. Eğer bir sonuç alamazsam AİHM’e de gideceğim. Çocuğumun psikolojisi bozuldu, kanların aktığı, kafataslarının dolaştığı ‘belgesel’ yüzünden. Sarı Gelin belgeseli tam bir kara propagandadır. Bazı gazeteler ve internet siteleri beni hedef göstermişti suç duyurusunda bulunduğum için. Beyaz Türk olduğumu öğrenince çok diş geçiremediler” dedi.

 

Kategoriler

Genel