Zarokistan’a Türkçe darbesi

Kürtçe eğitim müfredatıyla da bir eğitim modeli oluşturan ‘Zarokistan’ adı kreşler Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyımla kapatıldı, sözleşmeli olarak çalışan bütün personelin görevine son verildi.

Diyarbakır’da Kürtçe eğitim konusunda atılmış en önemli adımlardan biri belediyelerin açtığı kreşlerdi. ‘Zarokistan’ adı verilen kreşler, Kürtçe eğitim müfredatıyla da bir eğitim modeli oluşturuyordu. Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyım, kreşlere de müdahale ederek, sözleşmeli olarak çalışan bütün personelin görevine son verdi. 

Diyarbakır’da DBP’li belediyelerin finanse ettiği, Kürtçe eğitim verilen çocuk kreşleri kayyım tehlikesiyle karşı karşıya. Kentte, Büyükşehir Belediyesi’nin iki, ilçe belediyesi olan Kayapınar Belediyesi’nin ise bir tane kreşi var. Zarokistan adı verilen kreşler, Kürtçe eğitim müfredatıyla eğitim yapıyor. Kreşlerin eğitim müfredatı ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetleniyordu.

Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyım, Kürtçe eğitim verilen kreşin bütün personelin görevine son verdi. Kreşte, 14 öğretmen, 2 idaresi ve 2 mutfak görevlisi çalışıyordu. Kreşe MEB tarafından atama yapılacağı ve müfredatın da MEB tarafından uygulanan Türkçe müfredata çevrildiği belirtiliyor.

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar Belediyesi’nin Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın’ın tutuklanmasının hemen ardından 8 Aralık 2016’da yerine kayyum atanmıştı.

Zarokistan, 2014 yılında faaliyete başlamıştı. okul öncesi düzeydeki 120 çocuk eğitim görüyordu. 6 sınıfın bulunduğu okulda her sınıfta 3-5 yaş arasındaki 20 çocuk eğitim alıyordu. Sınıfların 5’inde Kürtçenin Kurmancî lehçesinde eğitim verilirken, bir sınıfta ise Kirmanckî lehçesiyle eğitim veriliyordu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iki kreş ve kreşlerin yanı sıra 4 oyun odası faaliyetteydi. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanmasından sonra belediyeye atanan kayyım, kreşlerin bağlı olduğu Sosyal Hizmetler Daire Başkanı’nı görevden almıştı. Kreşlerde çalışan personelin de sözleşmeleri yenilenmedi. Personel geçici görevlendirmelerle çalışmaya devam ediyor. 



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.