Katolikos II. Karekin protokolü askıya aldı, Ateşyan ve Maşalyan’ı Eçmiadzin’e çağırdı

Maşalyan'ın istifasından sonra VADİP, vakıf başkanları ve yöneticilerinin yapacağı toplantı öncesinde yapılan gizli toplantıda ortaya konan protokolle ilgili Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu II. Karekin'den açıklama geldi. Katolikos, protokolü usule aykırı buldu.

Patrikhane Ruhani Kurulu Başkanı Sahak Maşalyan'ın istifasıyla hareketlenen Patriklik seçim sürecinde tartışmalar giderek büyüyor. 16 Şubat Perşembe günü Patrik Vekili Aram Ateşyan, Sahak Maşalyan, Dikran Gülmezgil, Erol Ergan, Melkon Karaköse, Hayk Aslanyan, Vasken Barın, Cezo Taş, Efrim Bağ, Kevork Okçu, Hrant Moskofyan'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi bir seçim protokolü imzalamış,  28 Mayıs 2017 tarihinde seçim yapılacağı ve süreç boyunca Aram Ateşyan’ın Patrik Vekili olarak görevine devam edeceği duyurulmuştu.

Patrik seçimi: Tarih belirlendi kaos büyüyor

Maşalyan'ın istifasından sonra VADİP, vakıf başkanları ve yöneticilerinin toplantı yapacağı gün, önceden ve gizli bir şekilde yapılan toplantı ve bir emrivaki olarak ortaya konan protokol büyük tepkiyle karşılanmıştı. 

Son olarak Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ve Episkopos Sahak Maşalyan'ın da aralarında bulunduğu gizli toplantıda imzalanan protokole Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu II. Karekin’den müdahale geldi. Protokolün Aram Ateşyan’ın Patrik Vekili olarak kalmasını içeren maddesini usule aykırı bulan Katolikos’un, Başepiskopos Aram Ateşyan’ı ve Episkopos Sahak Maşalyan'ı acilen görüşmek üzere makamına çağırdığı öğrenildi.

Hazırlanan protokole göre bugün Ruhani Kurul’un toplanıp patriklik kaymakamını (Değabah) seçmesi öngörülüyordu. Vehapar II. Karekin’in “Bu iş böyle olmaz” dediği, gelen bilgiler arasında. Aram Ateşyan ve Sahak Maşalyan’ın 21 Şubat Salı günü görüşmeye çağırıldığı belirtiliyor.

Gizli toplantı sonrası ortaya konan protokol şöyle: 

“Patrik seçimine ilişkin son gelişmeler cemaatimizi sonuçları belirsiz bir çatışma ortamına itmektedir. Cemaatin önde gelen akil insanlarıyla Sayın Başepiskopos Aram ve Episkopos Sahak  sırpazanlarımız yan yana gelerek seçime kadar barış getirecek bir protokol imzaya açmıştır.

  1. Derhal değabah seçimi yapılacaktır. Saygın bir Ruhani Değabah olacaktır. Seçim 17 Şubat 2017 günü gerçekleştirilecektir.
  2. 18 Şubat 2017 günü Değabah tarafından davet edilen Ruhani Meclis ve cemaat önderleri ikisi ruhani 15 kişiden oluşan Müteşebbis Heyet’i seçecektir.
  3. 20 Şubat 2017 günü Değabah ve Müteşebbis Heyet uygun başvuru mektubunu yazarak valiliğe teslim edecektir.
  4. Seçime kadar Aram sırpazan Patrik Vekillik görevini sürdürecek, ancak seçim süreciyle hiçbir ilgisi bulunmayacak ve müdahale etmeyecektir.
  5. 28 Mayıs 2017 Pazar tahmini seçim tarihimizdir.”


Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.