2016'da en az 1924 işçi hayatını kaybetti, 92'si göçmen işçiydi

Adalet Arayanlara Destek Grubu tarafından hazırlanıp, 1umut yayınları tarafından basılan ‘İş Cinayetleri Almanağı' beşinci kez raflardaki yerini aldı. Almanak, 2016 yılındaki iş cinayetlerini gözler önüne seriyor.

9 Şubat tarihinden itibaren tüm kitapçılarda satışa sunulan almanak, hem 2008’den beri Adalet Arayan İşçi Ailelerinin sürdürdüğü mücadeleyi hem de geçtiğimiz yıl iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri görünür kılmak için hazırlanıyor. 

Adalet Arayana Destek Grubu tarafından hazırlanan önsözde “İş Cinayetleri Almanağı 2016’nın kapağına her yıl en fazla işçinin hayatını kaybettiği inşaat sektörünü taşıdık. Böylelikle ne pahasına yükseldiğini bir kez daha hatırlatmak istedik. Sendikalar, siyasal örgütler ve yetkililer acımasız bir gerçek olan iş cinayetlerini görmek zorundalar. Her yıl binlerce işçi hayatını kaybederken “Bir tek işçinin daha hayatını kaybetmesine tahammülümüz kalmadı” sahiciliğiyle tüm tarafları iş cinayetlerinin olmaması için doğrudan gayret göstermeye davet ediyoruz” deniyor.

Bu yılki kitap, aylık iş cinayetlerini raporları, Ailelerin adalet mücadelesinden kesitler, işçi sağlığı ve meslek hastalıkların ne olduğu, çocuk işçiliği, inşaat suçları ve çizgilerin diliyle iş cinayetleri dosyalarından oluşuyor. 

Ulusal basına yansıyan haberleri derleyen almanağa göre, 2016 yılında en az 1924 işçi çalışırken hayatını kaybetti, her ay neredeyse her gün iş cinayeti yaşandı.

#İnşaatDeyipGeçme    

Geçen yıllarda olduğu gibi, 2016 yılında da Almanağı inşaat sektörünün en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği sektör olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra şehirlerde çevre, gürültü ve hava kirliliğine neden olmasıyla yayaların haklarının gasp edildiği söylendi.

2015 yılında en az 418 inşaat işçinin hayatını kaybetmesi yanı sıra 2016 yılında bu sayı 426’ya çıktı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, aynı zamanda twitter üzerinden de inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerine karşı bir kampanya düzenliyor. Almanakta da yer alan kampanyada, vatandaşlar #İnşaatDeyipGeçme etiketiyle inşaat suçlarını belgeleyip belediyelere haber vermeye ve suçları takipçisi olmaya çağırılıyor.

Çocuk işçiliği dosyası

Almanağının çocuk işçiliği dosyasında Avukat Seda Akço ile yapılan söyleşi, çocukların en çok çalıştırıldıkları sektörlerin başında gezici mevsimlik tarım, konfeksiyon, tamir atölyeleri olduğu dile getiriliyor. Röportajda çocuk işçiliği konusunda yasaların yetersiz olduğu vurgulanıyor.

Suriyeli mülteci işçiler anlatıyor

Kitabın “Suriye Mülteci İşçiler Anlatıyor” bölümünde, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilerin, geçinebilmek amacıyla, kayıt dışılığın en yoğun olduğu, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin en zayıf olduğu sektörlerde çalıştığı belirtiliyor. Bununla birlikte Suriyelerin, Türkiyeli işçiler tarafından riskli olduğu için daha az tercih edilen sektörlerde çalışmak zorunda kaldığı dile getiriliyor. Bu sektörler ise inşaat, tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri imalatı ile mevsimlik tarım işçiliği olarak sıralanıyor.

Almanakta yayımlanan 2016 iş cinayetleri verilerine bakıldığında, hayatını kaybeden göçmen ve mülteci işçilerin %38’inin inşaat sektörüne dâhil işlerde çalıştığı görülüyor. Toplamda en az 92 göçmen ve mülteci işçi iş cinayetlerine maruz kaldığı belirtiliyor. Bunun dışında, sanayi işçileri, ayakkabı ustası, tekstil sektöründeki işçilerle yapılan röportajda işçilerin karşılaştıkları sorunlar göz önüne getiriliyor.

Almanakta ayrıca, Davutpaşa davası, Ostim-İvedik davası, Van Bayram Otel davası, Esenyurt Marmara Park AVM inşaatı çadır yangını davası, Soma davası gibi Adalet Arayan İşçi Ailelerinin takip ettiği iş cinayeti davalarının duruşmalarında yaşananlar ve dava dosyasındaki gidişat aktarılıyor. 



Yazar Hakkında