Batı Yakası’nın klasik hikâyesi

Broadway tarihinin en önemli müzikallerinden biri olan ‘Batı Yakası’nın Hikâyesi’, sahnelenişinin 60. yılında, 1-18 Mart arasında, Zorlu PSM Ana Tiyatro’da seyirciyle buluşacak.

Kimileri ‘Batı Yakası’nın Hikâyesi’ (West Side Story) müzikalini anne-babalarından duydu ama hiç izlemedi, ya da sadece filmini izledi. Broadway tarihinin en önemli müzikallerinden biri olan ‘Batı Yakası’nın Hikâyesi’, sahnelenişinin 60. yılında, 1-18 Mart arasında, Zorlu PSM Ana Tiyatro’da seyirciyle buluşacak. 

Müzikal olarak ilk kez sahneye konduğu 1957 yılından bu yana, Romeo ve Juliet’in modern bir uyarlaması olarak tanımlanan ve izlenme rekorları kıran eser, Arthur Laurents’ın aynı adlı kitabından uyarlandı. Jerome Robbins’in Tony Ödüllü koreografisi ve Leonard Bernstein’in bestelediği, Stephen Sondheim’ın sözlerini yazdığı müzikleriyle bir fenomene dönüşen ‘Batı Yakası’nın Hikâyesi’, başarısını dünyaya yayılan turneler, gösteriler ve türlü uyarlamalarla pekiştirdi. 1961 yılında Jerome Robbins ve Robert Wise’ın yönetmenliğinde beyazperdeye uyarlandı, toplam 10 Oscar ödülü kazandı. Porto Rikolu çete The Sharks ve ABD’li çete The Jets’in New York sokaklarındaki rekabetini görkemli bir koreografi eşliğinde yansıtarak, iki farklı çete üyesi Tony ve Maria’nın aşkına odaklanan müzikal, özellikle ‘Maria’, ‘Tonight’, ‘Somewhere’ ve ‘I Feel Pretty’ gibi şarkılarıyla büyük beğeni topladı. 2009 performanslarında 1 milyondan fazla bilet satarak rekor kıran bu efsanevi müzikalin İstanbul gösteriminin biletleri satışta.

‘Barış için müzik’

Pera Müzesi, Barış İçin Müzik Vakfı’nın işbirliğiyle, ‘Müze’de Barış için Müzik!’ başlıklı bir konser serisi düzenliyor. Barış İçin Müzik Vakfı’nın evrensel müzik eğitimi verdiği çocuk ve gençlerin çeşitli temalar etrafında şekillenen performanslarını içeren bu seri, sanatın her çocuk için erişilebilir olması fikrinden yola çıkıyor. Vakfın bugüne dek eğittiği altı bin çocuk arasından, özellikle yaylı müziğe odaklanan genç sanatçıların barışın sesini müzikle duyurduğu konserler, her ayın son çarşamba günü düzenleniyor. Program kapsamındaki ‘Dört Yaylıdan Klasikler’ konseri, 22 Şubat Çarşamba günü 19:30’da Pera Müzesi’nde. Genç sanatçılar Aygül Atalay, Şule Taşova, Üveyz Akçaylı ve Semih Kılıç, ünlü besteciler Haydn, Çaykovski, Şostakoviç ve Carlos Gardel’in eserlerini seslendirecek. Biletler 20 TL, Biletix’te.



Yazar Hakkında