Nusaybin Koruköy'de ne oluyor?

HDP, 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edilen Nusaybin’e bağlı Xerabê Bava’dan (Koruköy) 9 gündür haber alınamadığını belirtti, işkence ve infaz iddialarıyla ilgili güvenilir kaynaklardan bilgi almak istediklerini vurguladı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu  tarafından yapılan yazılı açıklamada "ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında elektrik ve telefon şebekelerinin kesilmesi nedeniyle orada yaşayan insanlardan haber alınamamaktadır” dendi. 

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköyü’nde 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Xerabê Bava'da 3 kişinin öldürüldüğü, 39 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia ediliyor; iddialar köy abluka altında olduğu ve köyden haber alınamadığı için doğrulanamıyor. 

Sosyal medyaya ‘askerlerin çektiği görüntüler’ adı altında yansıyan fotoğraf ve videoların vahim görüntüler olduğunu açıklayan HDP’den,  “Abluka altında bulunan köyde yaşayanların telefonlarının toplanıp, hepsinin bir evde tutulduğu, köylülere toplu şekilde baskı ve işkence yapıldığı ve bazılarının işkenceyle infaz edildiğine dair iddialar bulunmaktadır” denildi.

Heyetin geçişine izin verilmedi 

Açıklamada, dün köye girmek isteyen vekillerin köye alınmadığı belirtilerek “İddiaları yerinde incelemek isteyen heyetimizin köye alınmaması, dile getirilen iddiaları daha da güçlendirmektedir” dendi. 

1990’lı yıllarda yaşananların hatırlatıldığı açıklamada “Bu iddialar doğruysa orada yeni bir insanlık dışı durum yaşanmaktadır. 90’lı yıllardan bildiklerimiz ve son 2 yılda yaşayıp gördüklerimiz bu konudaki endişelerimizi büyük ölçüde artırmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek ve DBP Eş genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan’ın da aralarında bulunduğu heyet, bugün öğleden sonra ablukanın olduğu köyde neler olup bittiğini öğrenmek için köye girmek istedi. Köy yolunda asker engeli ile karşılaştı. Köye girişleri engellenen heyet, burada bir açıklama yaptı. 

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da, Ankara, valilik ve Bakanlık’tan izin olmadan köye geçişlerine izin verilmeyeceğinin belirtildiğini aktardı.

Mardin Valiliğinden açıklama

Mardin Valiliği’nden dün yapılan açıklamada Nusaybin, Ömerli ve Artuklu ilçelerine bağlı köylerde 7 günden bu yana operasyonların devam ettiği belirtildi. Valilik ayrıca, operasyonlarda iki üst düzey PKK’linin öldürüldüğünü duyurdu.




Yazar Hakkında