Af Örgütü Suriye'de bağımsız soruşturma istedi

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’deki Saydnaya Cezaevi'nde toplu idam ve işkence iddialarına dikkat çekerek, iddialarının bağımsız uzmanlar tarafından araştırılmasını talep etti.

17-19 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nda Almanya haber ajansı DPA'ya açıklamalarda bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Uluslararası Af Örgütü’nün 7 Şubat’ta açıklanan ve Suriye’de toplu idam iddialarına yer veren raporunu hatırlatarak, "Rusya dahil Suriye rejiminin müttefiklerinin, bu ihlalleri sonlandırmak ve tarafsız gözlemcilerin ülkeye girişini sağlamak amacıyla baskıyı artırması gerektiğini” kaydetti.

Shetty, uluslararası toplumun Suriye'deki askeri cezaevleriyle ilgili toplu idam ve işkence haberlerini görmezden gelmeye devam etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Af Örgütü Genel Sekreteri, konunun bu hafta Cenevre'de düzenlenecek Suriye barış görüşmelerinde gündeme alınmasını ve Birleşmiş Milletler'in de derhal bu suçları soruşturmasını istedi.

"4 senede 13 bin mahkum idam edildi"

Uluslararası Af Örgütü’nün "İnsan Mezbahası: Suriye'deki Saydnaya Cezaevi'nde Toplu Asmalar ve İmha" raporunda, Eylül 2011-Kasım 2015 arasında Şam’daki Saydnaya Hapishanesi’nde her hafta toplu idamların gerçekleştirildiği iddialarına yer verilmiş, Esad rejiminin beş senede toplam 13 bin mahkumu idam ettiği iddiası da raporda yer bulmuştu. Raporda, her hafta, ara sıra ise iki hafta bir olmak üzere 20 ila 50 kişiden oluşan gruplar, tamamen gizlilik içinde Şam’ın kuzeyinde bulunan hapishanede idam edildiği, 2011-2015 yılları arasında mahkumların hukuki süreçler işletilmeden asıldığını, infaz edilenlerin çoğunun sivil olduğunu ileri sürülüyor.

Sistematik işkence

Rapor, hükümetin tutuklulara karşı defalarca işkence ve sistematik bir şekilde gıda, su, ilaç ve tıbbi bakımdan yoksun bırakma eylemleri nedeniyle Saydnaya Hapishanesi'ndekileri kasıtlı olarak insanlık dışı koşullar içinde tuttuğunu gösteriyor.

Cezaevi korumaları ve yetkilileri, tutuklular, hakimler ile avukatlar, Suriye'de gözaltı konusunda ulusal ve uluslararası uzmanların da aralarında bulunduğunu 84 tanıkla yapılan mülakatlar sonucu hazırlanan rapordaki bulgular Aralık 2015 - Aralık 2016 arasında devam eden yoğun bir soruşturmaya dayandırılıyor.

Uluslararası topluma çağrı yapan Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Suriye'deki insanların durumunu kalıcı olarak iyileştirebilmek için insan haklarını ihlal edici talimatlar veren ya da ihlal edenlerin cezasız kalmayacağının net şekilde gösterilmesi gerektiğini” kaydetti. Shetty, Suriyeli mültecilerin de ayrımcılık, işkence ve yoksulluğa karşı korunması gerektiğini belirtti. Shetty "şok edici olanın böylesi ihlallere Suriye yönetimi tarafından izin verilmesi olduğunu” da sözlerine ekledi.

BM: Raporumuzla uyuyor

Birleşmiş Milletler de birkaç hafta önce bir açıklama yaparak Af Örgütü'nün raporunda yer verdiği bilgilere benzer bilgiler elde ettiklerini ve sonucun kendi raporlarıyla uyduğunu açıklamıştı.

Raporun Türkçesine ulaşmak için tıklayın. 



Yazar Hakkında