Figen Yüksekdağ'ın vekilliği TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü

HDP Eş Genel Başkanı, tutuklu milletvekili Figen Yükseksağ’ın milletvekilliği, TBMM Genel Kurulu’nda düşürüldü.

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın Yargıtay'da onanmış cezasına ilişkin tezkere TBMM Genel Kurul'da okunarak milletvekilliği düşürüldü. 

Meclis Genel Kurulu’nda, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Başbakanlığa gönderilen bir yazıda Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü belirtildi.

Kararın gerekçesi olarak Yüksekdağ’a verilen mahkumiyet kararının onaylanmasının ve bunun vekil olmasına engel oluşturması gösterildi. Yargıtay tarafından onanan karar, vekil Yüksekdağ'ın 2013 yılında aldığı bir hapis cezasının kesinleşmesi sonucu alındı.

Yüksekdağ hakkında ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet,’ ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ve ‘suç işlemeye tahrik’ suçlamasıyla 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

TBMM Genel Kurulu’nda HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düştüğü açıklandı. Kararın Genel Kurul Salonu'nda okunmasıyla HDP’li milletvekilleri duruma itiraz etti. Yaşanan tartışma nedeniyle TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı oturuma ara verdi.

TBMM'nin internet sitesinde Yüksekdağ'ın bilgileri  "Milletvekilliği sona erenler" bölümüne taşındı.

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım 2016’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında