HDP'nin yeni sözcüsü Osman Baydemir

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in 31 Ocak’ta tutuklanması nedeniyle boşalan sözcülük görevine Osman Baydemir getirildi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in tutuklanmasının ardından HDP'nin yeni sözcüsü Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir oldu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu sabah saatlerine parti genel merkezinde toplandı. Olağanüstü olarak toplanan kurulun gündeminde, referandum ve hafta içerisinde Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi vardı.  

Toplantıda ayrıca tutuklamalardan kaynaklı boşalan yerlere görevlendirme yapıldı. Buna göre, 31 Ocak’ta tutuklanan parti sözcüsü Ayhan Bilgen’in yerine Urfa Milletvekili Osman Baydemir getirildi. 

Toplantının ardından partinin basın bürosundan yapılan açıklamada, "Parti Sözcümüz Ayhan Bilgen'in hukuksuzca cezaevinde tutulması nedeniyle Urfa Milletvekilimiz Osman Baydemir, sürmekte olan Olağanüstü MYK toplantısında Parti Sözcüsü olarak belirlenmiştir" denildi.

Eş başkanlar dahil 13 vekil tutuklu

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım 2016’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara’da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık’ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12’ye yükselmişti.

Birlik’in ardından Baluken’in de tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 10’a düşmüştü.

Buna karşılık Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in tutuklanmasıyla sayı yeniden 12’ye yükselmişti.

Encü’nün salıverilmesiyle 11’e düşen HDP’li tutuklu vekil sayısı, Encü’nün tutuklanmasıyla yeniden 12’ye yükselmişti. Baluken’in tekrar tutuklanmasıyla sayı 13’e yükseldi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında