Gazeteci Deniz Yücel tutuklandı

14 Şubat'ta gözaltına alınan Die Welt'in Türkiye muhabiri Deniz Yücel, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla dün akşam tutuklandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel cezanın üzücü ve orantısız olduğunu söyledi.

Gözaltına alındıktan iki hafta sonra dün İstanbul Adliyesi'ne getirilen Deniz Yücel, savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti.

Yücel'in Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın hacklenen e-postalarına yönelik haberleri nedeniyle "Terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kötüye kullanmak ve terör propagandası" yaptığı da öne sürülüyor.

Deniz Yücel'e sorgusunda yaptığı haberlere ilişkin sorular yöneltildiği bildirildi. Yücel'e Güneydoğu'da Kürtlerle ilgili yaptığı haberler konusunda sorular sorulduğu kaydedildi.

Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat da tutuklanmıştı.

Die Welt gazetesinde yer alan haberde Deniz Yücel'in avukatları Veysel Ok ve Ferat Çağıl'ın yedi gün içinde tutukluluk kararına itiraz etmeyi planladıkları belirtildi.

Türkiye ve Almanya vatandaşı olan 43 yaşındaki Deniz Yücel, 14 Şubat'ta kendi isteği ile gittiği emniyette gözaltına alınmıştı. Deniz Yücel'in gözaltına alınması Alman politikacıların tepkisine neden oldu. 

Merkel: Acı ve hayal kırıklığına yol açtı

Tutuklama kararın Almanya hükümetinden tepki geldi. Die Welt gazetesine konuşan Angela Merkel, Yücel’in tutuklanması haberinin “acı ve hayal kırıklığına” yol açtığını kaydeden Merkel, Deniz Yücel’in gönüllü olarak ifade vermeye gittiğine işaret ederek alınan kararın sert ve orantısız  olduğunu vurguladı.

"Almanya hükümeti Yücel davasında Türk yargısından, tüm demokratik ülkelerin en yüksek değerlerinden olması gereken basın özgürlüğünü dikkate almasını bekliyor. Yücel'in adil ve hukuka uygun bir muamele görmesi için ısrarımızı sürdüreceğiz ve umuyoruz ki Yücel en yakın zamanda özgürlüğüne kavuşacaktır" dedi.

Gabriel: Ne kadar farklı olduğumuzun örneği

Die Welt muhabirinin tutuklanmasına Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tepki gösterdi. Merkel'den daha sert bir dil kullanan Gabriel cezanın 'iki ülkenin basın ve düşünce özgürlüğü konularına ne kadar farklı yaklaştığınının bariz bir örneği' olduğunu belirtti. 

Salı günü Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Binası önünde bir protesto gösterisi düzenlenmesi planlanıyor. Gösteriye Yeşiller partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir’in yanı sıra milletvekilleri  ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün temsilcilerinin katılması bekleniyor. 

Kategoriler

Basın Gündem



Yazar Hakkında