Leyla Zana hakkında 21 yıla kadar hapis istemi

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında üç ayrı suçlamadan 21 yıla varan hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında, “Örgüt üyesi olmak”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Suçu ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla 21 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Şubat’ta Diyarbakır’da gözaltına alınarak aynı gün adli kontrol şartıyla serbest bırakılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında 9 yıldan 21 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Zana, “Örgüt üyesi olmak”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Suçu ve suçluyu övmek” iddiaları ile suçlanıyor. 

İddianamadeki 'suç unsurları' 

Dihaber’in haberine göre, iddianamede Zana’nın zafer işaret yapması, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına gitmesi ve 8 Mart Kadınlar Günü’ndeki konuşması suç unsuru olarak gösterildi.

156 sayfalık iddianamenin 142 sayfasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı görüşme kayıtlarına, PKK, KCK, KONGRA-GEL ve DTK’nin örgütlenme şemaları, kuruluşu, yapısı, tarihi, tüzüğü, işleyişi, KCK Sözleşmesi, KCK Yürütme Konseyi üyelerinin DTK konusunda yaptığı açıklamalara yer verildi.

Zana'nın da “DTK'nın özerkliği inşa etmek amacıyla örgütsel çalışmaları için kullandığı”, Diyarbakır Belediyesi Konuk Evi’ne birçok kez gelip gittiği ve burada yapılan toplantılara katıldığı ileri sürüldü. Özerlik ilanından iddianamede, “sözde” diye bahsedildi. 

İddianamede, Zana'nın 2011’de Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kazan Vadisi’nde gerçekleştirilen operasyonlarda ve Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde özel harekat noktası ile İlçe Emniyet Amirliğine düzenlenen saldırıların ardından öldürülen PKK’lilerin cenazelerine katıldığı belirtildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait "Kartepe" isimli deniz otobüsünü kaçıran ve öldürülen “Azad” kod adlı Mensur Güzel'in de cenazesine katıldığı ifade edildi.

Zana’nın 2012’deki Newroz etkinliğine katılması da delil olarak gösterildi.

İddianamede ayrıca, zafer işareti yapması da yer aldı:

“Zana'nın, BDP [Barış ve Demokrasi Partisi] seçim otobüsünün üzerine çıkıp örgüt propagandası olabilecek tarzda zafer işareti yaptığı tespit edilmiştir. Şüphelinin bu haliyle terör örgütü üyesi olmamakla birlikte, 'örgüt adına suç işlemek' ve '2911 sayılı kanunun 32/1 maddesine muhalefet' suçlarını işlediği anlaşılmıştır. 

Zana’nın Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde beş yıl önce, 8 Mart Kadınlar Günü’nde İstasyon meydanındaki mitingde yaptığı konuşmada iddianamede yer aldı. 

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

DTK Leyla Zana HDP


Yazar Hakkında