Bekçiyan ve Ateşyan’da değerlendirmeler

Eçmiadzin'de yapılan toplantının ardından Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan ve Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan konuştu.

Patrik seçiminde ortaya çıkan kriz üzerine 23-24 Şubat’ta Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin’in davetiyle bir araya gelen sırpazanlar Aram Ateşyan, Sahak Maşalyan, Karelin Bekçiyan ve Sebuh Çulciyan, yapılan temasların ardından 15 Mart’a kadar Değabah (kaymakam) seçilmesi ve Ateşyan’ın patrik vekilliği görevini bırakması konusunda mutabakata vardı. Episkoposlara, toplantı sonucu ortaya çıkan durumu ve Değabahlık sürecini sorduk. Sebuh Çulciyan bu aşamada değerlendirmede bulunmak istemediğini ifade ederken, Aram Ateşyan Değabah adayı olacağını söyledi. Bekçiyan Sırpazan ise, Sahak Maşalyan gibi, sürecin rahat ve sağlıklı işlemesi için, Aram Ateşyan’ın Değabah adayı olmaması gerektiğini ifade etti.

Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan şunları söyledi: 

“Ben Eçmiadzin’deki görüşmeleri genel olarak olumlu değerlendiriyorum. Sadece bir hususta Aram Sırpazan’la anlaşamadık; patriklik kaymakamı adayı olmamasını rica ettik, bu teklifimizi reddetti. Bu öneride bulunmamızın sebebi şu: İstanbul’daki ruhaniler Aram Sırpazan’ı tanıyor; ben de Değabah adayıyım ama oradaki ruhaniler ve halk beni fazla tanımıyor, kendimi tanıtmam gerekiyor. Önümüzde seçim süreci için altı aylık bir süre var; Ateşyan seçilir de Değabah olursa, toplum yine aynı eski durumla baş başa kalabilir. Aday olmayıp, süreci diğer episkoposlara bırakmasını söyledik ancak dinlemedi. Aday olmak en doğal hakkı tabii. Kaymakam seçilirse altı ay daha kazanacak. Patrik seçimine katılıp patrik olma ümidinde.”

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan şunları söyledi:

“Eçmiadzin’de yapılan görüşme gayet olumlu ve verimliydi. İki gün süren toplantı sonucunda böyle bir kanaate vardık. Kaymakamlık için üç sırpazan da adaydır. Kardeşçe ve dostça geçecek bir süreç diliyorum. Kaymakam seçildikten sonra benim vekilliğim düşecek; hangimiz seçilirsek seçilelim vekillik düşecek. 5 Mart Pazar günü Ermenistan’da Kerakuyn Hokevoragan Khorhurt toplantısı var. Oradan 13 Mart’ta döneceğim. 14 Mart’ta Ruhani Kurul toplantısı, 15 Mart’ta da kaymakamlık seçimi yapılacak.” 

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.