Kore gazisi İlya Banago’ya veda

İstanbul’da Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde bir süredir tedavi gören, İmrozlu Rum Kore gazisi İlya Banago, 86 yaşında yaşamını yitirdi.

İlya Banago’ya Zeytinliköy’deki Aya Yorgi Kilisesi’nde askeri tören düzenlendi. İmroz Metropoliti Kirilios’un yönettiği ayine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel,  Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, askeri yetkililer, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Ayinin ardından dernek binasında ikram (kerazma) verildi. İkram esnasında İlya Banago’nun eşi Paraskevi Banago ve oğulları, Stelios ve Pavlos taziyeleri kabul etti. Cenaze töreninden sonra İlya Banago’nun cenazesi Zeytinliköy Aya Yorgi Rum Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1931’de Zeytinliköy’de doğan İlya Banago ilköğretimini doğduğu köyde tamamladıktan sonra zorunlu askerlik hizmeti sırasında 1950’de Kore Savaşı’na gönderildi. Oğlu Pavlo Banago’nun verdiği bilgiye göre, savaşta makinalı tüfek yardımcısı olarak görev yapan İlya Banago bir çatışma sırasında başından hafif şekilde yaralanmış. Askerliğinin ardından hayatına Zeytinliköy’de devam eden İlya Banago, aynı köyden Paraskevi ile evlendi. 1959’da ilk oğlu Pavlos ve 1966’da ikinci oğlu Stelios dünyaya gelen İlya bir süre çiftçilikle uğraştıktan sonra 1982’de İmroz’da kasap dükkanı açtı. Oğullarından Pavlo, halen İmroz’da ikamet ederken, küçük oğlu Stelyo ABD’de yaşıyor. 

 

 

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında