Mersin Üniversitesi iki 'barış imzacısı' akademisyenin üniversiteyle ilişiğini kesti

Mersin Üniversitesi, Barış İçin Akademisyenler’in ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildirisi imzacısı Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan ve Yrd. Doç. Dr. Tolga Tören’in üniversite ile ilişiğini kesti

Mersin Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan ve Yrd. Doç. Dr. Tolga Tören’in ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atmaları sonrası idari ve cezai soruşturma başlatıldığı gerekçesiyle görev sürelerini uzatmadı.

Yükseköğretim Kanunu’na (YÖK) göre “Yardımcı doçentler bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabilir. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer”.

Rektörlük, 2 Mart’ta akademisyenlere tebliğ edilen ilişik kesme kararında, sözleşmelerinin sona ereceği 27 Mart tarihinin ardından görev sürelerinin uzatılmayacağını belirtti.

Yazıda YÖK’ün 13 Ocak 2016 tarihli tüm üniversitelere gönderdiği şu yazı gerekçe gösterildi:

“Bir grup öğretim elemanı yayınladıkları bildiri ile devletimizin, ülkemizde sürmekte olan teröre karşı mücadelesini katliam ve kıyım olarak nitelendirmiştir. Üniversitenizin kadrolarında bulunan ve mezkûr bildiriyi imzalayan personel hakkında gerekli işlemin başlatılması ve Başkanlığımıza bilgi verilmesini rica ederim.”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı imzalı ilişik kesme yazısı şöyle:

“…Yükseköğretim Kumlu Başkanlığının 13 Ocak 2016 tarih ve 1555 sayılı yazısı gereği 11 Ocak 2016 tarihinde internet üzerinden yayınlanan 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye imza attığı nedeniyle idari soruşturma başlatılmış olması ve ayrıca bu bildiriyi imzalayanlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımın 2016/5734 hazırlık numarası ile cezai kovuşturma başlatılmış olması, birlikte değerlendirildiğinde adı geçenin 2547 Sayılı Kanun'un 23. maddesi gereği görev süresinin uzatılmamasına karar verilmiştir.”

İmza metni yayımlandığından bu yana Mersin Üniversitesi’nden çıkarılan ya da ayrılmak zorunda kalan akademisyen sayısı 15'e ulaştı.  

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında