ABD, Rusya ve Türkiye’nin Suriye Zirvesi

Suriye savaşı tarafları, Menbiç kentinde karşı karşıya kaldı. ABD, Rusya ve Türkiye genelkurmay başkanları Antalya’daki üçlü zirvede, Suriye savaşındaki son durumu görüştü.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov, Antalya'da üçlü toplantı yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 7 Mart sabahı gerçekleşen zirveyle ilgili dün akşam yazılı açıklama yaptı.

Genelkurmay Başkanlığının resmi internet sitesinden yayınlanan açıklama şöyle:

“Taraflar, başta Suriye'de faaliyet gösteren tüm terör örgütleriyle mücadelede gelinen son durum olmak üzere, Suriye ve Irak'taki bölgesel güvenlik sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur. Ayrıca önümüzdeki dönemde tüm terör örgütleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi maksadıyla, üç ülke silahlı kuvvetleri arasındaki istenmeyen olayların önlenmesi kapsamında alınabilecek ilave tedbirler değerlendirilmiştir.”

ABD: Bütün taraflar IŞİD’e yoğunlaşmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da günlük basın toplantısında Suriye ile ilgili sorulara şu yanıtları verdi:

“El-Bab’ın doğu tarafı çok karışık bir bölge. Birden fazla güç bu bölgede, açıkça söylemek gerekirse birbirlerine çok yakınlar. Tarafların ortak amacı ise IŞİD [İslam Devleti] ile mücadele.

“Bölgede gerginlik yaşanmasını istemiyoruz. Küçük bir alanda birden fazla gücün olduğu zamanlarda gereksiz veya istem dışı gerginliğin yaşanmamasını istiyoruz.

“Durum zaten yeterince gergin ve hareketli. Bütün taraflara DEAŞ’a yoğunlaşmaları gerektiği mesajını yolluyoruz. Koalisyon müttefiklerimiz ve ortak güçlerle yakın koordinasyon içinde olmaya devam edecek.”

Suriye’de savaş başladığından bugüne ilk kez IŞİD dışındaki tüm savaşan taraflar Menbiç (Münbiç) kentinde karşı karşıya kaldı.

TSK ile Özgür Suriye Ordusu’nun ortak operasyonunda El Bab kentinin kontrol altına alındığı açıklanırken, kentin güneyindeki Menbiç tartışma konusu oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2 Mart’ta “YPG Menbiç'ten çekilmezse vuracağız” açıklamasını yaptı.

Ardından Rusya PYD’nin Menbiç’i Suriye ordusuna teslim edeceğini açıkladı. YPG (Halk Savunma Güçleri) ise 16 Kasım 2016’da güçlerini Fırat’ın doğusuna çekerek kenti Menbiç Askeri Meclisi’ne bırakacaklarını açıklamıştı.

Şu anda Menbiç’in kuzeyinde ABD birlikleri, batısında Türkiye ordusu-ÖSO ve Suriye ordusu, güneyinde İslam Devleti (IŞİD) ve doğusunda PYD bulunuyor. 



Yazar Hakkında