Tutuklu akademisyen İştar Gözaydın için 300 meslektaşından çağrı

'Terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 72 gündür tutuklu bulunan akademisyen İştar Gözaydın için dünyanın birçok üniversitesinden 300’ü aşkın akademisyen Başbakan Binali Yıldırım’a hitaben bir metin imzaladı ve Gözaydın’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kapatılan Gediz Üniversitesi’nde sosyoloji bölümü başkanı olan Prof. Dr. İştar Gözaydın, İzmir başsavcılığının yürüttüğü ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında Aralık 2016’da göz altına alınmış ve 27 Aralık’ta tutuklanmıştı. Gözaydın hakkında henüz iddianame hazırlanmadı. 

Aralarında Londra Metropolitan Üniversitesi’nden Jeffery Haynes, Ben Gurion Üniversitesi’nden Guy-Ben Porat, Torino Üniversitesi’nden Luca Ozzano, Allegheny Collage’dan Eric Palmer, Northwestern Üniversitesi’nden Elizabeth Shakman Hurd ve Oxford Üniversitesi’nden Matthew J. Gibney gibi birçok akademisyenin imzaladığı metinde Gözaydın hakkındaki suçlamanın yersiz olduğunu dile getiriliyor. 

İştar Gözaydın’ın özellikle laiklik üzerinde yaptığı çalışmalarıyla tanındığına ve din-devlet çalışmaları alanına önemli katkılar yaptığı belirtilen dilekçede Gözaydın’ın bir entelektüel, insan hakları savunucusu ve Türkiye toplumu ve siyaseti üzerinde önemli ve aydınlatıcı katkıları olan bir bilim insanı olduğu belirtiliyor. 

“Hükümet yolunu değiştirmeli”

Metin aynı zamanda Gazeteciler Koruma Komitesi’nin bilgilerine göre dünyada hapsedilen gazetecilerin üçte birine yakınının Türkiye sınırları içinde olduğunu kaydediyor. Türkiye devletinin özgür bir toplum için gereken eleştiri ve iletişim organlarını yok etme sürecinde olduğu belirtilirken hükümetin derhal bu yolunu değiştirmesini ve İştar Gözaydın’ın serbest bırakılması talep ediliyor.  

Metnin İngilizce versiyonu için tıklayın. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında